Digitalizacija posljednjih počivališta: Do grobova najmilijih možete i preko aplikacije

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Bjelovarski Komunalac iskoristio je čuda digitalne tehnologije, među ostalim i kako bi olakšao prolazak grobova. Naime, već nekoliko godina građani mogu koriste aplikaciju koja olakšava pronalazak grobnih mjesta pokojnika na 34 groblja pod nadležnosti Komunalca, a ta aplikacija najpopularnija je uoči blagdana Svih svetih. Podsjetimo, u nadležnosti Komunalca su 34 groblja – Sveti Andrija i Borik kao gradska te dodatna 32 prigradska.

Aplikacija

– Svatko može doći do groblja, pametnim telefonom skenirati QR kod, ući u aplikaciju i ukucati ime i prezime pokojnika te dobiti broj aleje, polja i grobnog mjesta u polju. Isto tako, vidljiva je shema groblja. Ako se na internetu samo upiše “tražilica pokojnika Komunalac Bjelovar”, svi podaci će također biti vidljivi – pojašnjava član Uprave Komunalca Josip Heged.

Aplikacija se koristi, iako više kod mlađe populacije.

– Koristi dosta građana aplikaciju, više mlađi nego stariji jer stariji pamte. Reakcije na aplikaciju su pozitivne i smatram da je bila dobra odluka pokrenuti ju – navodi.

U slučaju da se netko “pogubi”, djelatnici Komunalca uvijek su na ispomoći.

– Za vrijeme radnog vremena, našim ljudima uvijek se može postaviti pitanje i oni će pomoći pronaći grobno mjesto. No, to se događa vrlo rijetko, možda jednom do dva puta godišnje. Obično je to slučaj kod ljudi koji navrate u Bjelovar pa se sjete da tu imaju nekog svog – zaključuje.

Uređenje groblja

Kada je pak u pitanju čistoća i ljepota grobalja, Heged nas uvjerava da će sve biti po planu i programu.

– Mi stalno, čitave godine kosimo travu i šišamo živice te nasipavamo sipinu po stazama. Popravljamo ograde te obavljamo sve ostale radnje potrebne za održavanje groblja. Pogotovo se intenzitet pojačava uoči blagdana Svih svetih jer želimo da sve bude u najboljem redu. Očekujemo da će sve biti uređeno do kraja ovog tjedna kako bi građani mogli posjetiti grobove svojih najmilijih – napominje Heged.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!