Šušur na vratima Slavonije: Izrada konjske salame zaintrigirala ljubitelje mesnih delicija

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Ploštine su proteklog vikenda postale mjesto bogate kulturne i tradicijske baštine zahvaljujući manifestaciji „Jesen u našem kraju“ koja se održala u organizaciji tamošnje Zajednice Talijana „Liberta“. Događaj je privukao brojne posjetitelje koji su imali priliku uživati u raznovrsnom kulturno-umjetničkom programu te upoznati običaje i tradicije jesenskih radova i specijaliteta.

Kulturni program obilježili su nastupi nekoliko folklornih društava, među kojima su KUD „Seljačka sloga“ iz Prekopakre, Češka Beseda Prekopakra, te članovi Zajednica Talijana iz Lipika, Moslavine (Dante), Momjana i Malog Lošinja. Ova raznolikost kulturnih skupina dodala je manifestaciji poseban multikulturalni karakter, pokazujući bogatstvo naslijeđa i tradicija koje se njeguju u ovom zapadnoslavonskom kraju.

Uz glazbu, plesove i pjesmu, posjetitelji su imali priliku obići prodajne štandove gdje su lokalni proizvođači i udruge izložili domaće proizvode i suvenire. Na štandovima su se mogle pronaći različite delicije, uključujući tradicionalne specijalitete te druge lokalne proizvode koji oduševljavaju i najzahtjevnija nepca.

Posebno zanimanje izazvao je prikaz izrade konjske salame, autentičnog lokalnog proizvoda, čiji je proces pripreme predstavljen posjetiteljima. Ova prezentacija privukla je brojne znatiželjnike koji su iz prve ruke mogli vidjeti tradicionalne tehnike koje se prenose s generacije na generaciju. Osim toga, posjetitelji su mogli upoznati i druge jesenske običaje karakteristične za ovo područje, čime se dodatno naglasila važnost očuvanja tradicije i kulturnog identiteta. (mk)


PODIJELI S PRIJATELJIMA!