Stari zatvor nakon obnove dobit će novu svrhu i poboljšanu energetsku učinkovitost

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Radovi na obnovi starog zatvora u Bjelovaru, smještenog na adresi Matice Hrvatske 16, u punom su zamahu. Ova povijesna zgrada, oštećena u potresima 2020. godine, prolazi kroz temeljitu rekonstrukciju i energetsku obnovu s ciljem da postane funkcionalna i sigurna zgrada javne namjene.

Grad Bjelovar prijavio je ovaj projekt za dodjelu bespovratnih sredstava, a Ministarstvo kulture je odobrilo financiranje izrade projektne dokumentacije i provedbe zaštitnih mjera. Cilj obnove je poboljšanje nosivosti zgrade i vraćanje njezine funkcionalnosti.

Prema riječima konzervatora dr. sc. Krešimira Karla, projekt obnove bio je iznimno zahtjevan.

„Generalno gledano, projekt je vrlo zahtjevan jer uključuje već provedenu konstruktivnu obnovu te
cjelovitu obnovu koja se upravo provodi. Dakle, riječ je o temeljitom zahvatu rekonstrukcije zgrade i privođenju namjeni,” izjavio je Karlo.

On je također naglasio da se zbog statusa zaštićenog kulturnog dobra posebna pažnja posvetila očuvanju povijesnih elemenata, poput pročelja i bačvastih svodova u prizemlju.

U sklopu konstrukcijske obnove, radovi su izvedeni u skladu s glavnim projektom iz siječnja 2023., uz nadzor ovlaštenog inženjera građevinsko-obrtničkih radova.

Energetska obnova dio je cjelokupnog projekta te predviđa uštedu od najmanje 30 posto godišnje potrošnje energije za grijanje i primarne energije u odnosu na stanje prije obnove.

Zgrada će dobiti novu funkciju, te iz mješovite upotrebe postati objekt javne i društvene namjene, a tko će po završetku radova useliti u stari zatvor – konačna odluka još nije donesena. Prema riječima gradonačelnika Hrebaka, interes su iskazale već dvije do tri državne institucije i sigurno će se voditi računa da se upotrebom zgrade stvara nova dodana vrijednost. Uz suvremeni uredski prostor, novi sadržaji omogućit će cjelodnevni boravak i rad, dok će prostori biti organizirani prema zatečenom stanju nakon obnove, uz minimalne unutarnje izmjene.

Gradonačelnik Dario Hrebak također je izrazio svoje zadovoljstvo napretkom radova.

„Radovi napreduju uspješno, a sve se radi u skladu s pravilima struke. Prednja fasada bit će obnovljena prema svim povijesnim standardima, dok će unutrašnjost biti modernizirana. Želimo da ovaj projekt postane primjer kvalitetnog očuvanja baštine,” izjavio je Hrebak.

Realizacijom ovog projekta, Grad Bjelovar zadovoljit će potrebu za novim prostorima javne namjene, jer osim što osigurava očuvanje povijesne baštine, također stvara nove prilike za napredak Bjelovara, čineći zgradu starog zatvora ekološki održivom i funkcionalnom za buduće generacije.

Financira Europska unija – NextGenerationEU. Izneseni stavovi i mišljenja samo su autorova i ne odražavaju nužno službena stajališta Europske unije ili Europske komisije. Ni Europska unija ni Europska komisija ne mogu se smatrati odgovornima za njih. Sadržaj članka je isključiva odgovornost Grada Bjelovara.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!