Nekima knjige ostale na moru, a neki zaboravili gdje je knjižnica. Evo kakvim se sve izgovorima služe zaboravni ljubitelji knjige

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

„Mjesec hrvatske knjige” manifestacija je posvećena knjizi koja se obilježava i u Narodnoj knjižnici Petar Preradović. Naime, od 15. listopada do 15. studenog učenici prvih razreda srednjih škola moći će se besplatno učlaniti, nudit će se besplatne instrukcije, a među aktivnostima posebno se ističe oprost zakasnine. Možda je to baš idealan period da bez srama u knjižnicu vratite sve one knjige koje već mjesecima skupljaju prašinu na vašim policama.

– Prilikom zakašnjelog vraćanja knjige naslušamo se svakakvih izgovora. Često nas se i uvjerava kako je knjiga vraćena, naravno, mi provjerimo na polici i vidimo da knjige nema. Zna se to desiti i nekoliko puta za redom, međutim onda ipak nađu tu knjigu ili su je zametnuli ili su jednostavno zaboravili – ističe Branka Mikačević, knjižničarka na dječjem odjelu bjelovarske knjižnice.

Knjige posuđene pet godina 

Osim djece, često su i roditelji ti koji vraćaju građu. Ako dođe do kašnjenja djelatnici knjižnice imaju običaj slati opomene na kućnu adresu.

– Isto tako, znamo se i tu naslušati raznih komentara, da se knjiga vozi u autu i slično. Nekad se dogodi da je knjiga ostala na moru, onda čekaju da im netko pošalje. Iz osobnog iskustva mogu reći da smo na poneke knjige čekali i do pet godina da se vrate – govori Mikačević.

Procedura prilikom zakašnjenja

– Bez obzira na naše opomene i slično, korisnici ili zbog srama, ili često možda zbog promjene adrese ne dolaze na vrijeme. Naime, ako dođe do mijenjanja adrese mi opomenu ponekad pošaljemo na krivu adresu, ne možemo doći do određenog korisnika – dodaje sugovornica.

Nakon dolaska u knjižnicu slijedi vrlo laka procedura.

– Ako je knjiga u dobro stanju mi ju uzmemo. Neke knjige odu u stara zaduženja pa ih više ne možemo ni potraživati. Naravno, korisnik plaća zakasninu, ali nije to velika cifra – zaključuje.

Najčešći izgovor

– Kako se je naš dječji odjel knjižnice preselio na novu lokaciju, bilo nam je zanimljivo to što su mnogi kasnili, pod izgovorom da ne znaju gdje se sada nalazimo. Iako smo mi obavještavali i na našim društvenim stranicama, ali i na vratima knjižnice je stajao natpis – govori Mikačević i navodi to kao izgovor s kojim su se najčešće susreli u posljednjih godinu dana.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!