Degustirajte konjske salame i ćufte uz melodične zvuke talijanskog jezika

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

U Ploštinama, u blizini Pakraca, Zajednica Talijana “Liberta” Ploštine i Udruga proizvođača talijanske konjske salame – izvorno Ploštine danas organiziraju manifestaciju Jesen u našem kraju koju najavljuje potpredsjednik Zajednice Talijana Bruno Bruneta.

– Posjetitelji mogu kušati konjske ćufte, ali i konjske salame. Bit će puno izlagača, udruga i OPG-a koji će izlagati svoje proizvode i specijalitete. Osim toga, na štandu Zajednice Talijana mogu se vidjeti i ručno rađene talijanske papuče – otkriva.

Posebna pozornost bit će na konjskoj salami koja je talijanski specijalitet, ali tehnologija proizvodnje konjske salame ne potječe iz Italije, već su je ovdašnji Talijani u Hrvatskoj sami osmislili i usavršili.

Manifestacija privlači različite goste

Druženje počinje danas u 14 sati, uređenjem štandova, a od 17 sati kreće i degustacija. Posjetitelji će moći pogledati i kulturno umjetnički program, uživati u večeri te druženju i plesu uz zabavnu glazbu.

– Manifestacija je bila popularna i ranijih godina, dolazile su nam u goste i druge manjinske zajednice, a odličan kulturni program i raznovrsna ponuda privukle su velik broj različitih posjetitelja. Osim ovoga, održavamo u svibnju Ocjenjivanje najbolje konjske salame – priča Bruneta i napominje da trenutno rade na uređenju zgrade muzeja i soba za najam, a imaju i kuglanu u koju su svi dobrodošli.

Važno očuvanje tradicije

Zajednica trenutno ima oko 150 članova, a Bruneta kaže kako oni koji nisu Talijani, također mogu postati dio njihove Zajednice kao podupirući članovi i imaju ista prava kao članovi. Oni, naravno, rade na očuvanju talijanske zajednice, ali i jezika i tradicije u tom kraju.

– Nama je glavni cilj zadržavanje i očuvanje tradicije i običaja. Pokušavamo se na tome dosta angažirati. Problem je što smo i mi izgubili dosta mladih, a iz Italije nam se vraća mahom starija populacija. No, želimo vratiti tu atmosferu koju smo imali prijašnjih godina – zaključuje i sutra poziva sve u Ploštine na njihov prikaz jeseni u tom kraju.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!