Bjelovarčanin Emanuel predstavljao Hrvatsku među najboljim europskim kuharima

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

U Zagrebu se ovog vikenda održava međunarodna završnica kulinarskog natjecanja za osobe s invaliditetom „Cupi’s Spoon“. Bjelovarčanin Emanuel Štajcer „Amorovu žlicu“, natjecanje na nacionalnoj razini, osvojio je u kolovozu i tako postao predstavnik Hrvatske na ovom međunarodnom natjecanju.

Emanuel je član bjelovarske Udruge za osobe s intelektualnim teškoćama te nije stranac u kuhinji, budući i da tamo često vrijedno kuha.

-Emanuel Štajcer spada u grupu osoba s intelektualnim teškoćama, ima dijagnoze iz spektra autizma i veliki je uspjeh da jedna osoba iz autističnog spektra tako otvoreno nastupa, nema strah od javnog nastupa. Sve je objasnio, sve je pripremio i pobijedio na tom nacionalnom natjecanju – ponosno nam je ispričao tajnik Udruge OSIT Mario Blaha.

Emanuel Štajcer na nacionalnom natjecanju “Amorova žlica” / Foto: Udruga OSIT

-On je kao jedini predstavnik Hrvatske sudjelovao u međunarodnom polufinalnom natjecanju koje je zbog velikog broja natjecatelja održano u četvrtak u hotelu Novi Zagreb – dodao je Blaha.

Štajcer nažalost nije prošao u međunarodno finale, ali ne zaboravimo kako je za kvalifikacije u polufinale Štajcer morao biti najbolji u Hrvatskoj, stoga je samo natjecanje na toj razini izniman uspjeh.

Ne tražimo sažaljenje, tražimo priliku

Udruga OSIT provodi projekt pod naslovom „Ne tražimo sažaljenje, tražimo priliku“, a ovaj uspjeh mladog bjelovarskog kuhara s intelektualnim teškoćama potvrđuje ono što iz Udruge cijelo vrijeme tvrde.

-To je samo potvrda onog što mi cijelo vrijeme tvrdimo i što znamo, da su osobe sa intelektualnim teškoćama sastavni dio društvene zajednice i da puno toga znaju i mogu, samo im treba dati priliku. Je li to potpuno samostalno ili s malo asistencije, nitko od nas ne može ili rijetko tko može baš sve i zna sve i može samostalno napraviti – istaknuo je tajnik Udruge OSIT i dodao kako je Emanuel dobio priliku i ostvario izvanredne rezultate.

U Udruzi OSIT o Emanuelu i njegovim gastro vještinama imaju samo riječi hvale.

-On je završio turističku školu smjer kuhar, maturirao je sa odličnim rezultatom, stekao je znanje pomoćnog kuhara i slastičara, znači pozna materiju, pozna sve, otvoren je, simpatičan, željan je znanja i evo, kad mu se pruži prilika, on ju iskoristi na maksimalno najbolji način na koji može – pohvalio je Emanuela naš sugovornik.

Degustacija jela

Nasreću, nije samo komisija na natjecanju dovoljno sretna da kuša jela ovog majstora kuhinje. Emanuelova, ali i jela drugih natjecatelja svi imate prilike kušati.

– Nije ušao u finale, ali Emanuel će zajedno sa drugima koji nisu prošli u finale raditi „finger food“. U nedjelju je veliki Inkluzivno – turistički sajam u Zagrebu na kojem mi kao udruga prezentirati naše radove. Emanuel i ekipa će pripremati „street food“ i tkogod bude na tom inkluzivno – turističkom sajmu moći će to degustirati, tako da će i tu pokazati svoje vještine – zaključio je tajnik Udruge OSIT Mario Blaha.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!