Evo tko će sljedeće godine plaćati veće račune: Mijenja se odluka o komunalnoj naknadi

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Početkom sljedeće godine vlasnici nekih poslovnih prostora, mali iznajmljivači i dio stanovnika Gornjih Plavnica plaćat će veću komunalnu naknadu, stoji u prijedlogu Odluke o izmjenama komunalne naknade koja je upravo ušla u javnu raspravu.

Podsjetimo, komunalna naknada preteča je poreza na nekretnine, a iznos koji uplaćujemo namijenjen je isključivo izgradnji nove infrastrukture i obnovi postojeće.

Izmjene koje bi na snagu trebale stupiti početkom iduće godine donose niz novih pravila prvenstveno vezanih uz kategorizaciju poslovnih prostora, prilagodbu zona, te promjene koeficijenata namjene.

Što je sve poslovni prostor?

Jedna od ključnih izmjena tiče se definicije poslovnog prostora.

Naime, u obrazloženju gradske odluke stoji da je dio obveznika komunalne naknade stambene prostore preuredio u poslovne bez ishođenja rješenja o prenamjeni stambenog u poslovni prostor. Iako se, dakle, u zemljišnim knjigama ti isti prostori vode se kao stambeni, oni su ustvari poslovni i vlasnicima donose prihod.

Sama činjenica da služe za obavljanje poslovne djelatnosti je dovoljna da se u evidenciji komunalne naknade vode kao poslovni, a ne kao stambeni prostori, jer služe i u njima se obavlja poslovna djelatnosti, stoji u obrazloženju odluke.

Na udaru i apartmani

Kada su pak u pitanju apartmani za kratkoročni najam, obrazloženje je da njihovi vlasnici ostvaruju prihod i da se stoga koeficijent povećava na dva, što znači da će vlasnici apartmana, osim što će plaćati porez na nekretnine, od sljedeće godine plaćati dvostruko višu komunalnu naknadu.

Udvostručenje iznosa komunalne naknade mogu očekivati i vlasnici fitnes centara, kao i prostora za proslavu rođendana, s obzirom da je također riječ o prihodovnim jedinicama.

Posebno je naglašeno i da poslovni prostori koji ne rade više od šest mjeseci godišnje, a pet godina su imali umanjeni koeficijent, sada dobivaju koeficijent 1. U slučaju ponovnog pokretanja poslovne djelatnosti, koeficijent će biti prilagođen ovisno o vrsti poslovanja.

De minimis potpore

Iznos oslobađanja od komunalne naknade, poznat kao “de minimis” potpora, povećava se s 200 na 300 tisuća eura, u skladu s novom Uredbom Europske komisije. Također, cenzus za oslobađanje od komunalne naknade za obveznike s najnižim primanjima raste s 26.545 eura na 30 tisuća eura, čime će više građana s nižim primanjima ostvariti pravo na ovu olakšicu.

Dio Naselja Gornje Plavnice, gdje je nedavno izgrađena komunalna infrastruktura za javnu odvodnju, prebacuje se iz III zone u II zonu. Ostale nekretnine u ovom naselju koje se ne mogu priključiti na javnu odvodnju ostaju u III. zoni, a samim tim i plaćat će komunalnu naknadu kao i do sada.

Treba napomenuti i da će konačnu odluku o novim odredbama donijeti Gradsko vijeće, a svi građani koji imaju primjedbe i prijedloge za neke druge izmjene, mogu to učiniti tijekom javne rasprave.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!