Premijer Plenković otkrio kolika će sljedeće godine biti minimalna plaća

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Predsjednik Vlade Andrej Plenković u utorak je ustvrdio da je Hrvatska danas ekonomski jača i gospodarski uspješnija nego što je ikad prije bila, te najavio da će od Nove godine minimalna plaća iznositi 970 eura bruto, dok bi prosječna neto plaća do kraja mandata Vlade trebala narasti na 1.600 eura.

Plenković je u Hrvatskom saboru prilikom podnošenja godišnjeg izvješća o radu Vlade rekao kako je Vlada svjesna da predstoji još jako puno ozbiljnog posla, pa i u vidu strukturnih reformi, borbe protiv inflacije te podizanja plaća i mirovina.

Stoga je i cilj da prosječna neto plaća do kraja mandata Vlade naraste na oko 1.600 eura, rekao je Plenković, dok je u kontekstu zakona o minimalnoj plaći, odlučeno da će ona od iduće godine iznositi 970 eura bruto, što je više za 130 eura ili 15,5 posto.

“Na taj način pomažemo onima koji imaju najmanje. Danas u Hrvatskoj ima sto tisuća ljudi koji primaju minimalnu plaću. Želimo da njihova plaća bude takva da im omogući dostojanstveniji život”, izjavio je Plenković.

Osim daljnjeg rasta plaća i mirovina, kao temeljni prioritet Vlade za iduće četiri godine Plenković je izdvojio i priuštivo stanovanje. U tom kontekstu će se donijeti i nacionalni plan stambene politike, a cilj mu je olakšati najam stanova kao i kupnju prve nekretnine, pri čemu se u obzir uzima i činjenica o oko 600 tisuća praznih stanova u Hrvatskoj, a u smjeru čega ide i novi krug porezne reforme.

U svom govoru oporbi je opetovano spočitavao “bajku o katastrofi u Hrvatskoj”, pri čemu je iznio brojne podatke za koje smatra da opovrgavaju takvu argumentaciju.

U proteklih osam godina, istaknuo je tako predsjednik Vlade, minimalna neto plaća je porasla s 331 na 672 eura, što je nominalno više za 103 posto, prosječna neto plaća sa 749 na 1315 eura, uz nominalni rast za 76 posto, a realni za 35 posto, a medijalna plaća sa 656 na 1.106 eura ili 69 posto.

Tu je podsjetio i na “najveću reformu” plaća u državnoj i javnim službama, koja je stupila na snagu početkom godine, a koja je dovela do značajnog rasta plaća, u prosjeku za 32 posto. (HINA)

Foto: fah


PODIJELI S PRIJATELJIMA!