Gradski muzej se zatvara, što će biti s njegovim zaposlenicima?

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Uskoro kreće obnova Gradskog muzeja Bjelovara, no za njegove zaposlenike nema odmora dok traje obnova. Iako će zgrada muzeja biti zatvorena za javnost tijekom obnove, muzej neće u potpunosti utihnuti. Ravnateljica Muzeja Marijana Dragičević naglašava da posla ima i da će djelatnici biti aktivni i tijekom radova. Njihove aktivnosti usmjerit će se na pripremu novih izložbi, restauraciju građe te organizaciju budućih događanja, tako da posjetitelji mogu očekivati bogat i zanimljiv program nakon završetka obnove.

– Jedan od ključnih projekata koji će obilježiti period nakon obnove je izložba povodom 70. godišnjice Rukometnog kluba Bjelovar. Priprema je već u tijeku, a kolegica Antonija Ravenšćak prikuplja materijale i organizira izložbu koja će prikazati povijesne uspjehe kluba, s posebnim naglaskom na rukometaše iz 70-ih godina. Izložba se planira otvoriti oko Dana grada. Druga velika izložba bit će posvećena slavnom kiparu Vojinu Bakiću, čija se jubilarna godišnjica rođenja obilježava sljedeće godine. Izložba će biti realizirana u suradnji s njegovim unukama, koje će ustupiti dio građe iz privatne kolekcije. Očekuje se da će izložba obuhvatiti i djela iz drugih muzeja, poput Muzeja suvremene umjetnosti i Moderne galerije – istaknula je Dragičević dodajući kako je, osim pripreme izložbi, prijavljeno arheološko iskopavanje u Malom Korenovu, a očekuje se i nabava nove opreme, uključujući ploter za tisak panoa. Paralelno s tim, radit će se i na restauraciji muzejskih predmeta kako bi novi stalni postav bio spreman za izlaganje. To je vrlo zahtjevno zbog visokih troškova i vremena potrebnog za obnovu predmeta

Prije početka obnove, posjetitelji će moći uživati u još jednom zanimljivom događanju – Halloween izložbi. Ona će biti otvorena 31. listopada i uključivat će panele, glazbu i nagrade za najbolje maske, a predstavlja posljednje događanje prije zatvaranja muzeja radi obnove.

Prisjetimo se, Gradski muzej uskoro kreće s obnovom, koja će trajati oko 10 mjeseci. Zgrada muzeja, izgrađena 1832. godine i zaštićena kao kulturno dobro, dobit će energetsku obnovu i modernizaciju. U sklopu ovog projekta zamijenit će se vanjska stolarija, sanirati vlaga u zidovima, uvesti prisilna ventilacija u podrumu te modernizirati sustav grijanja kroz ugradnju kondenzacijskih kotlova i dizalica topline. Na krovu će biti postavljena solarna elektrana, a unutrašnjost će dobiti novu LED rasvjetu. Također, zgrada će biti prilagođena za pristup osobama s invaliditetom. S obzirom na povijesni značaj zgrade, svi radovi provodit će se pod strogim nadzorom konzervatora kako bi se očuvali izvorni arhitektonski elementi.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!