Ivo Gregurević i Vera Zima cijelog su života glumili zajedno

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Sedmog listopada 1952. godine rođen je veliki umjetnik, gospodin Ivo Gregurević.

– Najbolje vrijeme nije ni ono koje je prošlo ni ono koje slijedi – nego ono koje se događa upravo sada. I sutra će najbolje vrijeme ponovno biti ono sutra – to je izjava koju je dao u svom posljednjem intervjuu kod redatelja i scenarista Ivana Mokrovića.

Hrvatski televizijski, filmski i kazališni glumac rođen je 07.10.1952. godine u BiH, u mjestu Donja Mahala. Dijete skromnih, radišnih roditelja Jele i Marka imao je velike snove do kojih tada nije bilo lako doći. Upisao je dramsku akademiju nakon srednje škole, a njegova prva filmska uloga bila je u filmu Bogdana Žižića “Ne naginji se van” u kojemu je glumio Filipa, glavnog provincijalca u radu u Njemačkoj. Iste je godine ostvario ulogu u filmu “Mećava”, a potom je 1978. godine glumio u filmu “Osuđeni” i Repicu u televizijskoj seriji “Mačak pod šljemom”.

Sredinom 80-ih Ivo Gregurević postao je prvak drame u zagrebačkom HNK. U kazalištu je igrao likove svjetski poznatih pisaca poput Držića, Krleže, Čehova, Gogolja, Shakespearea i drugih. Ostvario je brojne nagrade za više od 90 filmova, 19 televizijskih serija i oko 30 kazališnih predstava. Jedna od značajnijih bila je 1998. nagrada Vladimir Nazor za filmsku umjetnost.

Ima i festival koji nosi njegovo ime na kojem radi od 1995. godine u Orašju, a radi se o Danima hrvatskog filma.  

Posebno ga pamtimo po ulozi Netjaka u “Velom mistu”

https://www.youtube.com/watch?v=ccKSYGNzd8E

Gledali smo ga i kao Marinka u kultnoj seriji  “Što je muškarac bez brkova”

https://www.youtube.com/watch?v=_a0ZM6Yg1e4

Naravno tu je i “Duga mračna noć”, “Sokol ga nije volio” i “Odmori se, zaslužio si” u kojoj je igrao Marka Kosmičkog.

https://www.youtube.com/watch?v=DP81yYQudjU

Nedavno je Igor Mešin gostovao na Alfa radiju i spomenuo koliko je uživao u ulozi Nene baš u “Odmori se, zaslužio si”, između ostalog, i zbog ovog velikog glumca

– Jako dobro je napisana, Tribusoni su to napravili fantastično.  Uz Ivu Gregurevića i Veru Zimu to je bio posao koji si glumac može poželjeti. Toliko smo učili od njih i tad sam zapravo shvatio koliko se od velikih glumac ima što naučiti i kad si na vrhuncu svoje karijere – ističe.

Posebno su mu urezani ostali upravo Vera i Ivo.

– Oni su bili izuzetno skromni i srdačni, nisu imali ni trunku ega zvijezde. Uvijek su dolazili spremni. Mi mlađi smo zabušavali nekad malo, došli bi nespremni, ali oni bi uvijek to tako profesorski pripremili da bi i nas motivirali. Jednostavno, nisi mogao ne znati tekst, ako ga Vera zna, morao si znati i ti. Na nas su utjecali tako da smo još više grizli i radili, što se na seriji vidi. Preduvjet za to je bio scenarij i pogođena podjela uloga, to je uvijek pola posla – naglašava.

Zanimljivo, Vera Zima s Ivom Gregurevićem glumila je zapravo cijelog života: počeli su u “Mećavi”, a završili u seriji “Odmori se, zaslužio si”.

Nažalost, napustio nas je iznenadno 2.1.2019. godine. U filmu “Za ona dobra stara vremena” odigrao je svoju posljednju ulogu. Uspomena na njega zauvijek će biti među nama. Hvala mu za sve legendarne uloge!


PODIJELI S PRIJATELJIMA!