Crveni križ u akciji: U četvrtak dočekajte volontere na kućnom pragu i pokažite solidarnost na djelu

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Na području cijele Hrvatske, Crveni križ priprema se za još jednu humanitarnu akciju „Solidarnost na djelu”. Naime, još od 1973. godine, svakog drugog četvrtka u listopadu, vrijedni volonteri obilaze kućanstva i prikupljaju novac za potrebite. Crveni križ Bjelovar pokriva područje grada i osam okolnih općina, a u akciju solidarnosti uključuje tisuću učenika viših razreda iz devet osnovnih škola, 50-ak učitelja te vrtićance.

Svrha akcije 

– Osnovni cilj je prikupljanje dobara za osobe u potrebi, ali i poticanje na solidarnost, posebice među djecom, jer se na taj način, neki i po prvi put u životu susreću s akcijama i djelovanjem Crvenog križa. Učenici se formiraju u manje timove, posjećuju domaćinstva i na kućnom pragu prodaju bonove. Svakako je važno naglasiti da naši volonteri nose oznaku organizacije, u obliku naljepnice ili bedža. Imaju originalne bonove i potpisne liste s logom škole ili Crvenog križa, kaže ravnateljica Vida Malek, dodajući kako je nažalost prijašnjih godina bilo i lažnog predstavljanja volontera.

Sredstva će se dakle prikupljati u četvrtak 10. listopada u vremenu od 8,00 do 18,00 sati, a iskoristit će se kroz “Program pomoći u školskom priboru i odjeći”. Građani koji imaju viška rabljene odjeće, mogu je u Crveni križ Bjelovar donijeti svakog radnog dana od 7,00 do 15,00 sati.

Solidarnost na djelu neće zaobići ni područje Garešnice, gdje će sabirna akcija biti provedena u suradnji Crvenog križa i osnovnih škola iz Garešnice, Hercegovca, Trnovitičkog Popovca, Trnovitice i Bereka te garešničke srednje škole.

Što s novcem? 

– Svaki Crveni križ akciju organizira sukladno potrebama i mogućnostima svog područja i zajednice. Dugi niz godina sredstva prikupljamo koristeći numerirane i ovjerene liste, jer su nam preglednije. Dobročinitelji uz vlastoručni potpis, u tom slučaju mogu donirati koliko god novca žele. Odlukom Odbora Crvenog križa Garešnica, prikupljena sredstva ćemo usmjeriti u tri pravca, prema školama za kupnju sitnog inventara i tehničkih pomagala, realizaciju projekta „Radujemo se zajedno s vama” u sklopu kojeg kupujemo potrepštine za novorođenčad te kupnju sadržaja prigodnih božićnih paketa za naše sugrađane, otkiva Melita Lozina, ravnateljica Crvenog križa Garešnica.

Voljni pomoći 

Materijalnu humanitarnu pomoć, odjeću, obuću, kućne potrepštine, aparate, školski pribor i ostalo, građani mogu donijeti u skladište Crvenog križa u četvrtak, u periodu od 12,00 do 18,00 sati.

– Naši sugrađani se rado odazivaju akcijama, kao i građani diljem Hrvatske. Možda smo mali narod, ali imamo veliko srce kada je u pitanju suosjećanje za potrebite. Sretni smo što možemo računati i na velik broj djece i mladih, jer na taj način žele pomoći i napraviti nešto humano  za druge, ističe Lozina.

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!