Kasana: ‘Lipik je prekrasan mali grad stvoren za svakoga’

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

LIPIK – Dan grada i blagdan sv. Franje Asiškog je proslavio Lipik. Tim povodom je održana svečana sjednica Gradskog vijeća, a prije nje kod spomen obilježja na gradskom groblju položeni su vijenci u čast poginulim hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata, a potom je služena i svečana sveta misa u župnoj crkvi sv. Franje Asiškog koju je predvodio požeški biskup msgr. Ivo Martinović uz koncelebraciju svećenika Pakračkog dekanata.

Brojni projekti

Na samom početku svečane sjednice, predsjednik Gradskog vijeća Lipika, Slobodan Katunar je stavio naglasak na ulaganje u ljude kao ključni resurs.

-Ulaganje u ljude kroz projekte i programe ključno je za prosperitet našeg grad – rekao je Katunar te dodao da su u proteklih godinu dana realizirani neki od strateških projekata koji su bili u fokusu Gradskog vijeća.

Među njima su dovršetak projekta Terme, obnova Perivoja i izgradnja Narodnih kupki u sklopu Toplica Lipik. Također je spomenuo skori završetak Vile Dobre vode, koja će postati interpretacijski centar, kao i osigurana sredstva Ministarstva turizma za izgradnju novog hotela Fontana, za koji je trenutno u tijeku postupak javne nabave za izvođača radova. Uz to, dovršena je i prva faza izgradnje nove Državne Ergele Lipik.

-Vjerujem da će ovi projekti biti pokretači još jačeg razvoja gospodarstva u Lipiku, stvarajući nove prilike za zapošljavanje i unapređenje kvalitete života naših građana – rekao je Katunar.

Vizija Lipika

Lipički gradonačelnik Vinko Kasana je podijelio svoju viziju Lipika kao grada idealnog za život svih generacija.

-Želim da vidite Lipik onako kako ga ja vidim, prekrasan mali grad stvoren za svakoga: za djecu kojoj je potrebno sigurno i poticajno okruženje, za mlade koji ovdje žele graditi budućnost, za obitelji koje žele osigurati egzistenciju, i za naše starije sugrađane koji žele uživati u svojim zlatnim godinama – rekao je Kasana.

On se osvrnuo i na izazove i uspjehe u proteklom mandatu.

-Želja za razvojem i kvalitetnijim životom uvela nas je u brojne projekte. Radili smo na jačanju gospodarstva i unaprjeđenju života svih naših sugrađana – kazao je, posebno zahvalivši poljoprivrednicima, obrtnicima i poduzetnicima koji su, prema njegovim riječima, “srce lokalne ekonomije”.

Posebnu pažnju posvetio je i doprinosu lokalnih ustanova, turističkih djelatnika, ugostitelja, zaposlenika Gradske uprave, razvojne agencije, Centra za umjetnu inteligenciju i komunalnih poduzeća, koji, kako je naglasio, “neprestano podižu ljestvicu” u razvoju grada. Istaknuo je i važnost udruga i volontera koji obogaćuju sportski i kulturni život Lipika, kao i doprinos nacionalnih manjina koje pridonose imidžu Lipika kao multikulturnog grada.

Potpora s državne razine

Ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić pohvalio je Lipik kao primjer uspješne lokalne zajednice.

-Jedna mala sredina poput Lipika, koja ima toliko energije da realizira brojne projekte i sudjeluje u tom sinergijskom učinku sa županijskim i državnim tijelima, zaslužuje čestitke i podršku da ovakvim intenzitetom nastavi dalje – rekao je Piletić, naglasivši kako Lipik ima mnoge prijatelje, među kojima je i on.

Osvrćući se na prethodne govornike, Piletić je izrazio zadovoljstvo napretkom grada i ulogom koju je u tome imala Vlada Republike Hrvatske.

-Slušajući sve što su moji prethodnici istaknuli, zaista je lijepo doći u Lipik i čuti o brojnim realiziranim projektima, u kojima je hrvatska Vlada kroz svoje resore dala značajan doprinos – istaknuo je ministar.

Piletić je posebno pohvalio Lipik kao grad koji uspješno povezuje svoju bogatu prošlost, dinamičnu sadašnjost i ambicioznu budućnost. Na kraju govora, ministar je čestitao gradonačelniku Vinku Kasani i njegovim suradnicima te istaknuo kontinuiranu podršku Vlade u daljnjem razvoju Lipika.

-Vlada Republike Hrvatske ostaje uz vas u nastavku razvoja – zaključio je ministar Piletić.

Saborska zastupnica i gradonačelnica Pakraca, Anamarija Blažević, u svom govoru osvrnula se na dugogodišnje prijateljstvo koje Lipik njeguje, ne samo sa susjednim općinama i gradovima, već i s geografski udaljenim jedinicama lokalne samouprave, kao i s tijelima državne vlasti i pohvalila suradnju.

Dobitnici javnih priznanja

Ovogodišnji dobitnici Godišnjih nagrada Grada Lipika su: Martina Pilat, vlasnica krojačkog obrta Moj stil, koja je nagrađena za doprinos razvoju obrtništva; Luka Kos, vlasnik automehaničarskog obrta Kos, za postignuća u poduzetništvu; te Miroslav Butorac, za izniman doprinos razvoju sporta i promociji Grada Lipika. O njihovom radu i doprinosima, portal će podrobnije izvijestiti u idućim danima.

Svečanu sjednicu Gradskog vijeća Lipika dodatno su oplemenili svojim virtuoznim izvedbama svjetskih klasika renomirani glazbenici Mariana Koval i Dimcho Velichkov, donoseći dašak elegancije i umjetničkog sjaja ovom svečanom događaju. (mk)


PODIJELI S PRIJATELJIMA!