„Pjesme Zemlje” otvorile 19. Dokuart

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Projekcijom norveškog filma “Pjesme Zemlje” redateljice Margreth Olin, kandidata Norveške za Oscara, službeno je započeo 19. Dokuart. Festival je u subotu u Kulturnom i multimedijskom centru otvorio gradonačelnik Dario Hrebak, koji je istaknuo važnost tog događaja za Bjelovar.

– Dokuart je puno više od festivala dokumentarnog filma, jer okuplja ljude, potiče rasprave i približava publiku stvarnim životnim pričama koje filmovi donose. Ovo je jedna od najboljih kulturnih manifestacija našeg grada – rekao je Hrebak.

Ovogodišnji festival, koji traje od 5. do 11. listopada, donosi 11 pažljivo odabranih dokumentaraca iz Mađarske, Norveške, Njemačke, Nizozemske i Butana, a Norveška je zemlja partner festivala. Selektorica festivala, Rada Šešić, odabrala je filmove koji tematiziraju raznolike društvene i osobne priče.

– U nekoliko filmova se govori o pokušaju pronalaska balansa i harmonije u životu. U filmu “Naša djeca” prikazuje se na koji način odgajamo obitelj, ali govori se i o balansu u životu. Nizozemski film o izbjeglici govori o balansu u novom društvu, što čovjek može učiniti, govori to na provokativni način. Imamo dosta filmova koji propitkuju granice dokumentarne forme, u koje tunele odlazi dokumentarni film. Danas on ima elemente igranog i eksperimentalnog filma, pa čak i animacije. Imamo nekoliko filmova koji su na top razini na taj način ostvareni – poručila je Šešić.

Nakon “Pjesama zemlje”, na programu su “My Body”, redateljice Margreth Olin te mađarski film “Divas” redatelja Matea Korosija u nedjelju. U ponedjeljak, 7. listopada, na programu je hrvatski dokumentarac “Vitić pleše” redatelja Borisa Bakala. U utorak, 8. listopada, na rasporedu je njemački film “Plastic Fantastic” redateljice Isabelle Willinger, dok će u srijedu, 9. listopada, publika moći uživati u hrvatskom filmu “Naša djeca” redatelja Silvestra Kolbasa.

Program se nastavlja u četvrtak, 10. listopada, kada je na redu butansko-mađarski film “Agent sreće” redatelja Aruna Bhattaraija i Dorottye Zurbó. Festival završava u petak, 11. listopada, s četiri kratka filma: “Dohvatiti Sunce: El Shatt” Ane Bilankov, “Galeb” Davida Lušičića, “Neighbour Abdi” redatelja Douwea Dijkstre, te film “Čovjek koji nije mogao šutjeti” Nebojše Slijepčevića, koji se prikazuje izvan konkurencije.

Osim glavnog programa koji se odvija u Bjelovaru, planirane su i dodatne aktivnosti. U općinama Rovišće i Veliko Trojstvo organizirane su projekcije filma “Agent sreće”. Također, za učenike viših razreda osnovnih škola i srednjoškolce organizirana je Dok radionica pod vodstvom redatelja i snimatelja Đure Gavrana, koja se održava tijekom trajanja festivala, od 5. do 9. listopada.

– Još nismo definirali o čemu radimo film. Prva dva dana ne diramo opremu, već samo razgovaramo o čemu radimo film. Temu tek određujemo drugi dan, a ja nikad ne dođem na radionice s određenim temama. Oni su ti koji smišljaju teme, i pronalaze one kod kojih se budi žar i emocija. Imamo već nekoliko tema, no tek ćemo vidjeti koja će biti glavna – poručio je Gavran

Edo Lukman, utemeljitelj škole animiranog filma u Čakovcu, dobitnik je plakete “Počasni DOKUartovac”.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!