[FOTO] Bravo za male ljude: Sivo školsko dvorište, zamijenili vrtom i proizvodnjom domaćeg povrća

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Vrijedna ekipa iz Područne škole Narta i ove školske godine nastavlja s provedbom projekta „Školski vrt”. Naime, u želji da uljepšaju okoliš škole, oplemene ga novim raslinjem i sivilu školske zgrade poklone topliji i ugodniji izgled, učenici od prvog do četvrtog razreda, zajedno sa svojim učiteljicama Đurđicm Cindrić, Anom Špoljar Kiđemet i Minelom Šporčić, zasukali su rukave, primili se posla i 2023. godine pokrenuli jednu hvale vrijednu zelenu priču.

Posla preko glave

Do danas je tako odrađeno sastavljanje i bojanje dasaka za dvije visoke gredice, nabavka zemlje i prirodnog gnojiva, sadnja i sijanje povrća, okopavanje, plijevljenje, sadnja cvijeća, orezivanje ukrasnog grmlja, ravnanje zemlje, izrada skulpture, odnosno koš posude za olovke, bojice, trokut i ravnalo. Također, uz pomoć odraslih djeca su sudjelovala i u sijanju trave, čupanju živice te izradi itekako korisnog hotela za kukce.

Marljivom kolektivu ususret je izašla i Šumarija Bjelovara te im donirala čvrste drvene stolove, klupe te četiri nosive grede za sjenicu, pa školsko dvorište sada krase nova sjenica, kao i dugo očekivano dječje igralište koje je financirano sredstvima Bjelovarsko – bilogorske županije.

Sloga

– Sve smo radili dogovorno i zajednički. Ono što nisu mogle napraviti male ruke, napravili su roditelji. Radile su i čistačica i kuharica. Uskakali smo i dijelili poslove prema potrebi i vremenu. Projekt smo realizirali kroz nastavu prirode i društva, sata razrednika, izvannastavnih aktivnosti te u slobodno vrijeme učenika i učiteljica, otkrivaju iz PŠ Narta, dodavši kako na raspolaganju imaju vlastite plodove uvrštene u školski jelovnik. Svega je na izbor, od špinata, mladog luka i graha, do salate, blitve, a uskoro i zelenog i crvenog kupusa.

Zdrava hrana

Na početku nove školske godine, projekt „Školski vrt” prijavljen je na natječaj „Najljepši školski vrtovi״ koji provode Hrvatska radiotelevizija i Ministarstvo znanosti i obrazovanja. Stručno povjerenstvo koje odlučuje o vrtovima na završnoj će svečanosti potkraj ožujka iduće godine dodijeliti niz nagrada i priznanja najljepšim školskim vrtovima u Hrvatskoj. Povjerenstvo je u Narti boravilo krajem rujna, kada su mališani i njihove učiteljice prezentirali rad u vrtu, njegov nastanak, ali i planove o njegovom daljnjem uređenju.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!