Dentalno zdravlje Bjelovarčana nije za pohvalu, evo kako poraditi na tome

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Oralno zdravlje i zdravlje usne šupljine više je od lijepog osmijeha. Milijarde ljudi diljem svijeta boluju od neke oralne bolesti što potvrđuje i podatak da se zubni karijes smatra najraširenijom bolesti u svijetu. Kod održavanja zdravlja usne šupljine najvažnija je prevencija, tako nam barem govori bjelovarski stomatolog Andrija Segin s kojim smo, u povodu Europskog dana oralnog zdravlja provjerili kakva je situacija s oralnim zdravljem u Bjelovarčana.

-Opća oralna higijena Bjelovarčana kao i oralna higijena Hrvata u prosjeku je loša u odnosu na ostatak Europe. I muškarci i žene zanemaruju svoje oralno zdravlje, a stanje je naravno lošije kod starije populacije. Ima i dosta slučajeva djece i mladih koji nisu educirani i ne provode adekvatnu oralnu higijenu – ističe Segin.

Prevencija kao ključ zdravih zubi

Kako nam pojašnjava sugovornik, za zdravu usnu šupljinu nisu potrebni skupi proizvodi niti četkice, najvažnija je prevencija i redovita higijena.

-Za oralno zdravlje najbitnija preventiva, znači uz održavanje higijene potrebno je barem dva put godišnje posjetiti stomatologa i obaviti kontrolni pregled gdje će se sanirati sve što je potrebno – poručio nam je bjelovarski stomatolog.

Četkanje, odnosno, pranje zubi najvažniji je oblik oralne higijene, a najveća greška koju radimo jest prekratko pranje zubi.

-Najbitnija je volja da ne četkamo zube samo da to obavimo, nego da se stvarno potrudimo otkloniti sve naslage plaka. Pranje zubi trebalo bi trajati neke dvije minute otprilike, neki govore i duže, ali ako se čovjek potrudi, u dvije minute stvarno može otkloniti sve naslage plaka – savjetuje Segin i dodaje da se s električnim četkicama zubi mogu kvalitetno oprati i u kraćem periodu.

Uz redovito četkanje zubi, dva do tri puta dnevno, sugovornik savjetuje i barem jednom dnevno prostore između zubi očistiti zubnim koncem ili interdentalnom četkicom.

Higijena zubi uči se od malih nogu

Budući da je prevencija najvažnija za zdravlje zubi, pravilne higijenske navike potrebno je steći u najmlađoj dobi. Kako nam objašnjava sugovornik, djeca zubaru dolaze kada je već kasno i popravci su neophodni, stoga im je na taj način stvaranje straha od stomatologa neizbježno.

-Djeca najčešće razviju strah od stomatologa jer dolaze prekasno na prvi pregled kada ih već nešto boli i tada doživljavaju neko traumatično iskustvo. Kada bi djeca već od druge godine života dolazila na preglede gdje se mi igramo, pokazujemo i učimo onda ne bi razvijali strah – poručio je bjelovarski stomatolog.

Osim za djecu, odlazak na preventivne preglede od koristi je i za roditelje, budući da i oni na taj način nauče kako prevenirati probleme s oralnim zdravljem.

Za kraj, sugovornika smo zatražili najkraći mogući savjet kako održati usnu šupljinu zdravom.

-Bitno je ići stomatologu dva puta godišnje i truditi se što bolje obavljati oralnu higijenu, što češće, što duže i to je to – zaključio je bjelovarski stomatolog Andrija Segin.

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!