Broje se posljednji dani do državnog izbora, najuzornija seoska žena BBŽ je spremna

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Za točno tjedan dana (12. listopada) u Benkovcu se održava izbor na najuzorniju hrvatsku seosku ženu. Bjelovarsko-bilogorske boje će braniti najbolje tri predstavnice sa županijskog izbora: Jasmina Bačak, Josipa Trgovac i Marina Risek koja se i okitila titulom najbolje od najboljih u bjelovarsko-bilogorskom kraju. Marina Risek dolazi iz Domankuša kod Rovišća, za sebe će reći da je prije svega majka trojice sinova i domaćica, ali je i puno više od toga.

Foto: privatni album

 

Obitelj Risek ima pravo malo seosko gospodarstvo na kojem, kako kaže Marina, nema čega nema. Imaju vinograd i rade vino, obrađuju oko pedeset jutara zemlje, imanjem šeću psi, mačke, imaju ovce za vlastite potrebe koje im služe i kao kosilice, ali i desetak krava čije mlijeko prerađuju i prodaju na kućnom pragu. Ona je članica Općinskog vijeća, aktivna je u vatrogascima, civilnoj zaštiti i crkvi i dani su joj ispunjeni.

Pripreme za državni izbor

Na državnom izboru će, kaže, predstaviti sebe, ono što ona je i stoga će sve što se nađe na njenom izložbenom stolu biti njenih ruku djelo. Na županijskom izboru ljetos je smočnica već bila prazna, ali Marina ju je sada popunila, pa će u Benkovac ponijeti sokove, pekmeze, zimnicu koje je sama pripremila, a pred kraj tjedna će zasukati rukave i ‘baciti se’ na pripremu slastica.

-Bit će tu neizostavni dizani kolač s orahom i makom, ali i breskvice, vanil kiflice, pa starinske školjkice, neke pite. Ne znam ni ja sama još točno što ću sve peći, ali bit će raznovrsno – otkriva nam ono čime će predstaviti sebe, svoje gospodarstvo, općinu i županiju.

Foto: privatni album

 

Očekivanja od izbora

Risek je poput mnogih seoskih žena samozatajna i na županijski izbor su ju morali nagovarati, a sada nakon pobjede kako se državni izbor bliži velike treme ipak nema.

-Nemam strah, mislim imam tremu, ali više od toga da ću ponovno ostati bez glasa. Ne pijem gazirano i čuvam se već sada – smije se Risek.

Tremu pred njen nastup nemaju ni sinovi Mihael, David i Gabrijel koji su zaokupljeni svojim školskim obavezama i treninzima, no suprug Damir je već druga priča.

-On kaže već je to tu, već je stiglo, pa kako će ovo, kako će ono, a klinci su u svom filmu – opisuje nam obiteljsku atmosferu najuzornija bjelovarsko-bilogorska seoska žena.

Ona sama ističe kako nekih očekivanja nema, nada se novim poznanstvima i lijepom druženju, a plasman je u drugom planu.

Foto: privatni album

PODIJELI S PRIJATELJIMA!