Završio još jedan “43 Jam”: Među umjetnicima, možete pronaći i suradnika “Marvel Comicsa”

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Iako vremenske prilike ovog puta nisu pretjerano išle na ruku, domaća i strana ekipa okupljena oko projekta „43 Jam”, izradu novih bjelovarskih murala uspješno je privela kraju.

Zaslužan za cijelu priču je i sada Bjelovarčanin Pavle Tandara, koji je prije dosta godina projekt pokrenuo u cilju uređivanja oronulih i zapuštenih pročelja zgrada, zidova gradskih igrališta, dvorana i slično. Iz godine u godinu, u Bjelovaru se tako okupljaju umjetnici svjetskog glasa, čiji kreativni radovi vizuri grada daju urbani, atraktivniji štih.

Brojna ekipa 

– Bjelovar danas zaista krasi mnoštvo manjih i većih murala, graffita, ilustracija, otprilike njih 70-ak. Ljudi ih vole proučavati, tražiti po gradu, fotografirati. Ovaj put smo ugostili 26 umjetnika iz Hrvatske i svijeta, od Bugarske, Njemačke, Italije, Češke, preko BiH i Srbije, do Belgije, Velike Britanije i Austrije. Svaki rad donosi neku novu priču, stil i identitet umjetnika i to je ono čemu težimo. U gradu povezati mnoštvo različitosti, pojašnjava Tandara.

Jedan od zapaženijih umjetnika, ne umanjujući vrijednost drugih, svakako je Zeus iz talijanskog Napolija koji je svojevremeno surađivao s Marvel Comicsom. Danas vjerojatno ne postoji osoba koja nije čula za svjetski poznate stripove i avanturističke priče živopisnih likova poput Iron Mana, Deadpoola ili Hulka.

– U prvom dijelu “43 Jama” oslikavali smo vanjske zidove I. OŠ, zidove školskog igrališta, pročelja Doma učenika srednjih škola. Drugi dio odnosio se na III. OŠ, Dvoranu srednjoškolskog centra i zidove u dvorištu Centra udruga Grada Bjelovara kod kolodvora i još nekoliko pročelja zgrada. Jako sam zadovoljan učinjenim, kao i suradnjom s umjetnicima kojima je u našem gradu uvijek lijepo i zanimljivo. Naravno, za budućnost pripremamo još pregršt atraktivnih priča, dodaje Tandara.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!