Vina će biti manje, ali će biti kvalitetnije i pit ćemo ga ranije
Kada se spomene berba grožđa većina nas će vjerojatno pomisliti na rujan i početak listopada. Blago vrijeme kraja ljeta i početka jeseni, doba šarenila boja kada mirisne i zrele bobe skidamo s trsova. No, ne i ove godine. Trsne škare su spremljene, a berba već zaboravljena.
-Koliko je meni poznato manje-više grožđa više nema za brati, sve je pobrano – kaže nam predsjednik Udruge vinogradara i voćara Garešnica Matija Žabić.
Negdje je sve grožđe pobrano već i do kraja kolovoza, tjednima ranije nego inače. Ne pamte ni oni najiskusniji vinogradari tako ranu berbu, ali nisu imali što čekati jer je tekućine, mošta bilo malo, napominje Miroslav Polovanec, predsjednik vinogradarske regije Bregovita Hrvatska u koju spada i Bjelovarsko-bilogorska županija.
-Da smo čekali imali bismo prevelike šećere, pa smo morali pobrati ranije da nam kiseline ne počnu padati, a poznato je da su vina Bregovite Hrvatske lepršava i svježa. Bez kiselina ne bi imali takva vina – kaže Polovanec.
Izazovi ove godine
Neuobičajeno rana berba za visokih temperatura međutim nije bila lagana i pred vinogradare je stavila i neke specifične izazove s kojima se u uobičajenim uvjetima ne susreću, kaže Zdenko Janči čiji se vinograd nalazi u Kozarevcu na podravskim peskima.
-Da bi se koliko-toliko uspjelo to enološki kvalitetno odraditi trebalo je brati jako rano ujutro dok grožđe nije pretoplo, masu pojačano hladiti, jako nadzirati temperaturu mošta u fermentaciji – opisuje s čim su se nosili u berbi Janči.
Utrka s vremenom i rashlađivanje su bili nužni kako se ono što su priroda i vinogradarski trud dali ne bi upropastilo pred samim ciljem, a priroda je nakon prošle vinogradarsko teške godine ove u prosjeku bila blaža.
-Godina s puno sunca i sunčanih dana, bez kiše, pa nije bilo ni bolesti – zadovoljan je Polovanec.
Međutim, vremenski ekstremi su i u takvoj godini odnijeli dio uroda.
-Slobodno možemo reći da su prinosi nekih tridesetak posto manji nego što je to uobičajeno u referentnim godinama – napominje Janči.
U vinogorjima Bregovite Hrvatske koje su uz visoke temperature pogodili mraz i tuča prinos je čak i upola manji.
Odlična vina
No, ono što nedostaje u količini je nadomjestila kvaliteta koja je ove godine izvanredna.
-Sigurno će se ova berba pamtiti po kvaliteti i nakon deset godina će se tražiti ova berba, naravno ako će tih vina još biti, ako se sve ne popije vrlo brzo – ističe Polovanec.
Kako je berba završila ranije to znači i da ćemo ta kvalitetna vina imati priliku i kušati ranije.
-Mi vina, primjerice portugizac obično počinjemo piti oko Martinja (11.11.) kada se mošt krsti u mlado vino, a mada Martinje ostaje na isti datum sigurno će vina već mjesec dana ranije biti spremna za popiti – napominje predsjednik Bregovite Hrvatske.
Prva mlada vina bi dakle mogli kušati već za nekih deset dana, ali pitanje koje je još uvijek otvoreno je hoćemo li za njih morati ruku zavući dublje u džep i hoće li se zvijer inflacije obrušiti i na vinsku kapljicu.
-Tek trebamo vidjeti što će biti s cijenama i kako će tržište reagirati na smanjenu količinu grožđa, posljedično i vina tako da je za očekivati da će se cijene korigirati i to nažalost prema gore – predviđa Žabić.
Ono što vinogradare i vinare veseli je što unatoč tome što u prodaju treba uložiti dosta truda jer konkurencija je i na tom području velika, s plasmanom većih problema nema, barem je tako kod Žabića.
-S prodajom zaista nema nekih problema jer kada imate kvalitetan proizvod onda on nalazi svoje mjesto na tržištu i put do kupca, ali svakako uvijek treba raditi na tom dijelu da se on i malo kvalitetnije plasira – kaže garešnički vinar.
Ovaj tekst je sufinanciran sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.
Naslovna foto: ilustracija, Facebook Miroslav Polovanec, Grad Garešnica