Usporen početak izgradnje brze ceste prema Virovitici, ovo je glavni razlog

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Nakon što smo nedavno otkrili da će kasniti dovršetak izgradnje brze ceste od Farkaševca do Bjelovara, doznajemo da je slična huda sudba dočekala i nastavak te ceste od Bjelovara prema Virovitici. Dobra vijest svakako je da se izgradnja oba pravca nastavlja, a loša da je ponovno došlo do kašnjenja.

Naime, Hrvatske ceste d.o.o. prilagodile su svoj financijski plan za 2024. godinu, vidljivo je iz materijala s današnje sjednice Vlade RH.

Rebalansom proračuna smanjeni su planirani prihodi i rashodi, pri čemu su pogođeni neki od najvažnijih infrastrukturnih projekata, uključujući i brzu cestu od Bjelovara do Virovitice.

Ukupni prihodi smanjeni su za 9,65 milijuna eura, što sada iznosi 365,38 milijuna eura, dok su rashodi smanjeni za 14,17 milijuna eura, na 461,34 milijuna eura.

Najveće smanjenje odnosi se na financiranje projekata iz EU fondova, gdje su planirana sredstva smanjena za 12,41 milijun eura ili 31,61% u odnosu na prvotno planirano. To smanjenje najviše pogađa projekte poput brze ceste Bjelovar—Virovitica—granica Mađarske i Multimodalne platforme splitske aglomeracije, za koje se očekuje sklapanje ugovora o bespovratnim sredstvima do kraja godine. Usprkos kašnjenju, predviđa se da će ključni ugovori biti potpisani do kraja 2024., što bi omogućilo nastavak radova na tim projektima.

Uz to, rashodi za nabavu nefinancijske imovine smanjeni su za 11,72 milijuna eura, dok su materijalni rashodi, posebno za energiju, smanjeni za 6,35 milijuna eura, zahvaljujući sklapanju povoljnijih ugovora za opskrbu električnom energijom..


PODIJELI S PRIJATELJIMA!