POREZ NA NEKRETNINE Vlasnici praznih stanova u centru Bjelovara plaćat će osam eura po kvadratu

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Vlasnici praznih stambenih nekretnina u centru Bjelovara, dakle u prvoj zoni, od sljedeće godine plaćat će osam eura poreza na nekretnine po četvornom metru površine, otkrio je za klikni.hr gradonačelnik Dario Hrebak.

Predloženi iznos trenutno je na razini prijedloga i o njemu će raspravljati prvo s koalicijskim partnerima, a potom će u obliku prijedloga odluke stići pred gradske vijećnike. No, s obzirom na stabilnu većinu, teško je očekivati da će biti otpora.

Četiri gradske zone

S obzirom da je Grad Bjelovar podijeljen u četiri zone, vrijedi napomenuti da će porez na nekretnine u drugoj zoni iznositi pet eura po kvadratu, a u trećoj i četvrtoj zoni, dakle u prigradskim naseljima, bit će simboličkih jedan euro po kvadratu.

Podsjetimo, u čitavoj Hrvatskoj od početka sljedeće godine stupit će na snagu porez na nekretnine, a plaćat će se na one stambene nekretnine u kojima nitko ne živi. Novi porez uvodi se kako bi se bogati fond praznih nekretnina u Hrvatskoj stavio u funkciju, ali i kako bi se smanjila porezna opterećenja na rad, a povećala ona na imovinu.

Kuće za odmor su i dalje IN

Gradonačelnik Hrebak očekuje da će Bjelovarčani, zahvaljujući olakšicama u novom krugu porezne reforme, uštedjeti oko 1,2 milijuna eura koliko će se manje sliti u gradsku blagajnu. S druge strane, od prihoda od poreza na imovinu nema velika očekivanja. Štoviše, očekuje da će godišnje na toj stavci u gradskom proračunu biti oko stotinu tisuća eura.

„Mi i dalje potičemo izgradnju kuća za odmor i zbog toga smo u prigradskim naseljima ostavili gotovo najniži mogući iznos poreza. U drugoj zoni on je malo viši, a u prvoj zoni, dakle u samom centru grada, on iznosi osam eura po kvadratu. Na taj način, među ostalim, očekujemo da će dio praznih stanova doći na tržište najma s obzirom da je u Bjelovaru potražnja za najmom konstantno veća od ponude”, poručuje gradonačelnik Hrebak.

„Porez na nekretnine plaća se samo na one nekretnine u kojima nitko ne živi i koje se ne iznajmljuju. Dakle, ako netko ima dva stana u centru Bjelovara i u jednom živi, a drugi ne iznajmljuje, on će plaćati porez na taj prazan stan. Taj porez, ako je riječ o stanu od stotinu četvornih metara, iznosit će 800 eura godišnje”, kazao je gradonačelnik Hrebak te dodao da se očekuje da će oko pet posto Bjelovarčana plaćati porez na nekretnine.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!