Odgodu za upis u prvi razred, ove je godine dobilo 113 školskih obveznika, više dječaka nego djevojčica

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Prema službenim podacima Zavoda za javno zdravstvo Bjelovarsko – bilogorske županije, za školsku godinu 2024./2025., odgodu za upis u prvi razred osnovne škole dobilo je 113 školskih obveznika, od čega 80 dječaka i 33 djevojčice, što iznosi 11,2 posto od ukupnog broja ovogodišnjih školskih obveznika. Dodajmo kako je ovim brojem obuhvaćeno i dvoje djece, koja su zbog višestrukih zdravstvenih poteškoća dobila privremeno oslobođenje od polaska u prvi razred.

Ove godine je u našoj županiji pregledano 548 dječaka i 457 djevojčica, dakle ukupno 1005 “kandidata” za školu, što je za osam učenika manje nego 2023.

Najčešći razlozi

– Prošle smo godine, na području naše županije imali 123 djece s odgodom, što je 12,1 posto školskih obveznika. Najčešći razlozi odgode uglavnom su kašnjenje u jezično – govornom razvoju, teškoće grafomotorike i socio–emocionalna nezrelost djeteta. Prema važećim pravilnicima i zakonima, dijete odgodu upisa u prvi razred može dobiti samo jednom, za jednu školsku godinu. Dijete s težim zdravstvenim stanjem i višestrukim teškoćama može dobiti privremeno oslobođenje od započinjanja školovanja, na jednu školsku godinu ili duže, kaže Antina Dadić, specijalistica školske i adolescentne medicine pri Zavodu za javno zdravstvo BBŽ.

Odluku o odgodi polaska u školu donosi stručno povjerenstvo škole, čiji je član i školski liječnik koji utvrđuje psihofizičko stanje djeteta te Stručnom povjerenstvu Upravnog odjela za društvene djelatnosti i obrazovanje BBŽ, predlaže odgodu upisa u prvi razred. Upravni odjel taj prijedlog može prihvatiti ili odbiti.

Manje poteškoće 

– Nakon pregleda i procjene djeteta, školski liječnik i stručna služba škole, roditeljima daju informacije o spremnosti djeteta za školu, odnosno potrebi za odgodom upisa. Roditelji uglavnom prihvaćaju prijedlog, a često su i sami svjesni djetetovih teškoća. Također, postoje i roditelji koji na odgodi inzistiraju te kao glavne razloge najčešće navode emocionalnu nezrelost i djetetovu zaigranost, dodaje Dadić.

Manje poteškoće koje pojedina djeca imaju, a nisu razlog za odgodu su uglavnom lakši poremećaji u domeni jezično – govornog razvoja. Blaži oblik dislalije ne znači odmah i odgodu upisa, no ukoliko dijete uz navedeni poremećaj imaj još koju dodatnu poteškoću, biti će predložena odgoda upisa.

– U svakom slučaju, roditelji se na rješenje o odgodi mogu žaliti prema Ministarstvu znanosti, obrazovanja i mladih, kao drugostupanjskom tijelu i to u roku 15 dana od dana primitka rješenja. Žalbu roditelji predaju upravnom odjelu, koje je izdalo rješenje, pojašnjava specijalistica školske i adolescentne medicine, osvrćući se i na cijepljenje djece prije polaska u školu.

Cijepljenje  

– Djeca se pri upisu u prvi razred cijepe sukladno važećem kalendaru cijepljenja, što znači da je cijepljenje zakonska obaveza. Provođenje aktivne imunizacije u dječjoj dobi, najdjelotvornija je mjera zdravstvene zaštite u sprječavanju zaraznih bolesti putem koje su neke bolesti iskorijenjene, a neke su postale izuzetno rijetke. Unatoč navedenom, susrećemo se i s roditeljima, koji ne žele cijepiti dijete obrazlažući svoju odluku strahom od nuspojava cijepljenja. Ti roditelji se upućuju na savjetovanje kod školskog liječnika i epidemiologa te ih se ponovno poziva na cijepljenje, otkriva Dadić, naglasivši kako strah od cijepljenja proizlazi od nedostatka informacija ili od pogrešnih informacija o cjepivu. Na zdravstvenim radnicima je da potiču bolju informiranost roditelja o dobrobitima i sigurnosti cijepljenja, odnosno da zajedničkim snagama rade na podizanju zdravstvene pismenosti.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!