Treba li cigarete izgnati i s terasa kafića?

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Trećina stanovnika Hrvatske puši, pokazalo je posljednje istraživanje provedeno 2014./15., a svake godine od posljedica pušenja umre oko 14 tisuća ljudi. Te se brojke nastoje smanjiti zakonskim restrikcijama, a novi zakon o pušenju o kojem se ovih dana dosta pričalo uvodi zabranu aroma u grijanim duhanskim proizvodima, grijani duhanski proizvodi se više neće smjeti pušiti u zatvorenim prostorima, a zabranjuje se i prodaja nikotinskih vrećica maloljetnicima. Pušenju na kraj želi stati i Europska komisija iz koje stižu smjernice za zabranu pušenja na autobusnim stanicama, zoološkim vrtovima, ali i na terasama kafića. Riječ je o neobvezujućim smjernicama koje države mogu i ne moraju prihvatiti, ali zasigurno će najviše nezadovoljstva izazvati eventualna zabrana pušenja na terasama kafića jer mnogima su kava i cigareta neizostavan ritual.

Zabrana pušenja na terasama kafića

I dok pušačima vjerojatno pada mrak na oči od same pomisli gubitka još jedne oaze uživanja u cigaretnom dimu, neki priželjkuju da Hrvatske europske smjernice prigrli. Bjelovarčane smo pitali treba li zabraniti pušenje na terasama.

-Treba da, ali ja nisam pušač. Po meni bi trebalo jer sam nepušačica, mislim da to općenito smeta svima samo što većina šuti. Što se mene tiče trebalo bi, meni bi to odgovaralo. Trebalo bi jer ima i nepušača kojima to smeta – rekli su nam Stjepan, Snježana, Mirko i Vinko.

No, iako sami priželjkuju izgon duhana s terasa, napominju i da se ne treba gledati samo na nepušače.

-I pušači moraju negdje – kaže gospođa Snježana.

I gospodin Mirko je na istom tragu.

-Treba i ugostitelje gledati jer trebaju i oni od nečega živjeti, a pušači neće ući ondje gdje je pušenje zabranjeno – kaže Mirko.

Ugostitelji se nadaju da do zabrane neće doći jer zabrana pušenja na terasama bi za mnoge od njih bila kraj priče.

-Imali smo već zabranu pušenja i u tome se trenutku pokazalo da je ugostiteljstvo mrtvo. Kafići bez pušačkog prostora ne mogu opstati, zabrana na terasama bi za jako puno ugostitelja bila kraj – priča nam jedan od bjelovarskih ugostitelja.

Država bi tu trebala znati što želi.

-Ugostitelji nisu zdravstveni djelatnici, a ako država želi zabraniti pušenje onda neka zabrani duhan umjesto što potiče njegovu sadnju – ljuti se naš sugovornik koji je želio ostati anoniman.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!