[FOTO] Tandara: Moramo biti dostojni hodati ovim gradom za koji su mnogi dali živote

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Na današnji dan 29. rujna 1991. obranjen je Bjelovar, nažalost ne bez žrtava. U suludom, sumanutom činu major JNA Milan Tepić digao je u zrak skladište oružja JNA u šumi Bedenik i odnio 11 mladih života hrvatskih branitelja. Na Barutani su poginuli Vladimir Makar, Siniša Paunović, Dražen Pervan, Ivan Cvrtila, Eduard Kukal, Stjepan Legčević, Nikola Petrić, Marijo Šimić, Ivan Trogrlić, Marko Tukerić i Milan Vuković. Tog je dana u Bjelovaru poginulo ukupno 17 hrvatskih branitelja i civila, uništeno je ili oštećeno 437 stambenih, 169 gospodarskih i 25 javnih zgrada. Bio je to dan kada je Bjelovar upoznao što je zločin, ali i dan ponosa kada je grad obranjen, čega se Bjelovarčani svake godine sjećaju Mimohodom pobjednika.

Doprinos Bjelovara Domovinskom ratu

Tog 29. rujna 1991. Bjelovar je dao nemjerljiv doprinos obrani Hrvatske na što je na današnjem obilježavanju podsjetio predsjednik UHDDR-a Bjelovarsko-bilogorske županije Stipe Šola.

-Sve naoružanje koje su branitelji u Bjelovaru zarobili je podijeljeno postrojbama diljem Republike Hrvatske, od istočne i zapadne Slavonije, Like, Dalmacije, pa sve do južnog bojišta do obrane Dubrovnika, a bjelovarski branitelji su bili u više od 15 postrojbi – podsjetio je Šola.

Doprinos hrvatskih branitelja je i obveza svima nakon njih.

-Moramo poštivati ono za što su se hrvatski branitelji borili i za što je toliko ljudi izginulo i moramo znati da moramo biti dostojni hodati ovim gradom za koji su mnogi dali živote – poručio je izaslanik predsjednika Vlade Dinko Tandara.

U obrani domovine život je izgubilo 146 bjelovarskih branitelja.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!