Šesta po redu Velikogrđevačka komušana i Fijakerijada nudi bogat program

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

U Velikom Grđevcu, srcu Južne Bilogore, u subotu, 12 listopada, održat će se šesta po redu Velikogrđevačka Komušana i Fijakerijada. Jedinstvena je to manifestacija koja oživljava stare običaje i tradiciju ovog kraja. Ova svečana manifestacija komušanja, uz raskošan kulturno-umjetnički program i sajam domaćih proizvoda nudi zabavu za sve generacije.

Manifestacija počinje u 11:00 sati, svečanim otvorenjem Sajma domaćih proizvoda i starih zanata, gdje će posjetitelji imati priliku kušati domaće proizvode, ali i kupiti rukotvorine lokalnih obrtnika. Uz to sve, posjetitelje očekuje i tradicionalna Komušačka povorka, kao i raskošna Fijakerijada koja će prošetati kroz Veliki Grđevac i vratiti nas u neka minula vremena kada su fijakeri bili glavno prijevozno sredstvo.

Nakon dolaska povorke u 11:30 sati, slijedi scenski prikaz komušanja. Stari običaj koji je okupljao zajednice kako bi se zajedno pripremali za zimu. Uz to posjetitelji će moći sudjelovati u raznim radionicama, kao što je izrada lutkica od komušine i izrada svijeća od sojinog voska, a najmlađi će moći naučiti kako zamijesiti i ispeći kruh u krušnoj peći.

Za ljubitelje tradicijske glazbe i plesa, od 12:00 sati nastupit će kuturno-umjetnička društva poput KUD-a Leopold iz Osijeka i MKD-A „Braća Miladinovci” iz Osijeka, kao i tamburaški orkestri iz Krapinskih Toplica, koji će dodatno obogatiti atmosferu.

Također, tu će biti i komušačke igre za odrasle koje počinju u 15:00 sati u kojima će posjetitelji moći sudjelovati u starinskim natjecanjima i nadmetanjima. To sve popratit će zvuci tambura te miris pečenog kukuruza, koji će se pripremati na otvorenoj vatri.

Vrhunac slijedi od 17:00 sati kada na scenu stupa TS Korak, dok će se paralelno odvijati natjecanje u jedenju pečenjaka te završna dodjela priznanja i nagrada najboljima.

Manifestacija će tijekom cijelog dana nuditi raznolike aktivnosti, poput vožnje fijakerima, izložbe oldtimer traktora, izbora najboljeg kukuruznog kruha i najljepšeg štanda, a sve to uz pratnju TS Nemir.

Ovaj događaj savršen je za obitelji, ljubitelje tradicije i sve koji žele uživati u bogatom kulturnom programu i domaćim specijalitetima.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!