Potražnje za mnogima omiljenom namirnicom ima, ali kakva je ponuda?

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Vojnički, grazelje, grah salata, zapečeni. Gotovo je bezbroj načina pripreme graha koji je neizostavan dio prehrane i to ne samo na ovim prostorima. Grah je naime jedna od najranijih kultiviranih biljaka, a na svijetu postoji sedamdesetak vrsta. Prije tridesetak godina Hrvatska je u njegovoj proizvodnji bila samodostatna, ali kao i s mnogim drugim kulturama sada ovisimo u uvozu dok sami proizvodimo oko 40 posto vlastitih potreba. Prema podacima Ministarstva poljoprivrede lani je proizvedeno ukupno 3.480 tona u što ulazi uzgoj za tržište i u povrtnjacima. Među onima koji od graha ne odustaju je Jasna Posavec iz Botinca kod Kapele koja uzgaja isključivo niski trešnjar, a i njoj je ova sezona izazovna.

-Godina je loša, u usporedbi s prošlom godinom je 70 posto lošija, ali graha još uvijek ima – kaže Posavec.

Ima ga zato što ga Posavec sadi na sedam rali upravo kako bi ako će godina biti loša moći pobrati tri i pol i to s minimalno tretiranja. Grah je radno intenzivna kultura, zahtjeva puno motike, puno rada, ali zato je i nagrada dobra.

-Puno posla ima, ali je lijepa zarada. To je stvarno unosan posao, naradiš se ‘kao životinja’, ali definitivno se isplati – ističe Posavec.

Velika potražnja, manja ponuda i šverc komerc

Posavec ono što uzgoji proda u Rovinju i Bjelovaru, a i njen štand na bjelovarskoj tržnici je jedan od popularnijih.

-U ovom trenu usuđujem se reći imamo naručeno tonu graha u ljusci i to moramo u nekoliko dana isporučiti – kaže uzgajivačica.

Kilogram graha u ljusci je dva, a očišćenog pet eura. Isto kao i lani jer gospođa Jasna unatoč tome što je poskupjelo sve svoju cijenu nije dizala jer smatra da to ne bi bilo korektno prema kupcima. Ni sve u odnosu prema proizvođačima nije korektno, pa je unatoč isplativosti onih koji grah uzgajaju na bjelovarskom trbuhu grada malo.

-Usuđujem se reći da je od nas koji više sadimo tek četvero ili petero, ali ima puno šverca i trebalo bi štititi proizvođače – ljuti se Posavec.

Ona grah uzgaja već 24 godine, pomogao joj je u teškim vremenima i sadit će ga, kaže, dok god može, ali povećavati sa svojih sedam rali neće.

-Neću povećavati, sedam rali je plafon jer ako rodi opet ne možemo s njim vladati – kaže Posavec koja dok razgovaramo s njom u pauzi između kupaca čisti grah kako bi bio spreman za sljedeću narudžbu.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!