Ray Charles igrao je šah i imao dvanaestero djece sa sedam žena

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Čovjek za kojeg je Frank Sinatra rekao da je jedini pravi genije u showbuzzu i onaj koji je među prvih deset od stotinu izvođača koji se nalaze na popisu besmrtnih časopisa Rolling Stone, rođen je na današnji dan 1930. godine u mjesto Albany, država Georgia u SAD-u.
Naravno, u pitanju je galantni, šarmantni čovjek u odijelu, prepoznatljivog osmijeha i energije Ray Charles, poznat i kao – Genije.

https://www.youtube.com/watch?v=uSiHqxgE2d0

Raymond Charles Robinson, kako glasi njegovo puno ime, prošao je kroz teško djetinjstvo. Osim što mu je otac napustio obitelj, vrlo rano je ostao bez brata, a uz sve to je sa sedam godina oslijepio zbog, kako kažu glasine, glaukoma. On razlog sam nikad nije potvrdio. Međutim, iz tih nedaća se izdigao, završio školu i počeo svirati klavir. Što je tada bilo apsolutno čudesno, s obzirom na njegovu situaciju.

Svirati je nastavio i vrlo brzo svojim talentom pokazao da je jedan od najvećih.

https://www.youtube.com/watch?v=w-YqaTDDCDM

Ray je osvojio 17 Grammyja kroz svoju bogatu karijeru, imao bezbroj hitova i prodanih ploča, a zanimljivo je i da je vrhunski igrao šah. Što je isto tako, složit ćete se, čudesno. Jedan je od rijetkih koji se snašao u svakom žanru kojeg se uhvatio, pa smo tako od njega mogli čuti i R&B, soul, blues, pop, country, jazz i gospel. Nažalost, borio se i s ovisnošću od koje se uspješno odvikao nakon nekoliko uhićenja.

https://www.youtube.com/watch?v=ggGzE5KfCio

Glazbu je smatrao svojim organom poput srca, jetre, bubrega i ostalog. Neizostavan dio njega, znao je reći, nešto bez čega jednostavno ne bi mogao.  Osim po glazbi, bio je poznat i po borbi za prava protiv nasilja nad crncima, pa je tako 1961. otkazao koncert jer su sjedala bila rasno podijeljena.

https://www.youtube.com/watch?v=EPLZL4s_jtI

Iz svog punog imena i prezimena izbacio je ‘Robinson’ jer nije htio da ga mijenjaju s boksačem Sugar Ray Robinsonom. U Hollywoodu ima svoju zvijezdu, a 2015. ušao je u Rhythm and Blues Hall of Fame. Inače, imao je dvanaestero djece sa sedam žena, a nadživjelo ga je dvadesetero unučadi i petero praunučadi. Preminuo je sa 73 godine, 2004. zbog bolesti jetre.
Inače, Jamie Fox odglumio ga je u filmu ‘Ray’.

Ray Charles, dakle, nije samo glazbeni genije koji će kroz svoje hitove živjeti zauvijek, već i čovjek živopisne priče čiji je osmijeh skrivao mnogo, a publici dao baš ono što joj je potrebno – glazbene bisere koje će, nadamo se, čuvati sve generacije.

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!