[FOTO] OPG Ciko: U Bjelovar i okolicu stigle prve ovogodišnje neretvanske mandarine

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Miris neretvanskih mandarina ponovno je ispunio Bjelovar i okolicu. OPG Ciko iz Opuzena, kojeg vodi obitelj Popović, već godinama se bavi uzgojem ovih agruma i donosi građanima dašak Neretve. Njihovi štandovi smješteni su na lokaciji Vlahe Paljetka 5 te u centru Ivanske, gdje građani mogu kupiti mandarine po cijeni od 5 eura za tri kilograma i 7 eura za pet kilograma.

Štandovi su otvoreni od ponedjeljka do subote, od 9 do 16 sati. O interesu kupaca govorila je gospođa Zlata iz Bjelovara, koja s osmijehom dočekuje posjetitelje na štandu.

– Za sada prodaja dobro ide, u četvrtak je postavljen štand te smo u istom danu prodali sve predviđene zalihe – kazala je Zlata.

OPG Ciko

Osim mandarina, obitelj Popović uzgaja  i kupusnjače, tikvice, lubenice, masline, šipak (nar), smokve i limun. Poljoprivredom se bave dugi niz godina, a prve mandarine na njihovoh plantaži posađene su 70-ih godina prošlog stoljeća, no s ozbiljnijim uzgojem ovih agruma počinju se baviti krajem 90-ih godina.

Sadašnji vlasnik je Ivica, no uskoro OPG u nasljedstvo preuzima sin Ivan.

– Kada dođe vrijeme berbe cijela obitelj sudjeluje i pomaže. Zanimljivo je navesti kako se mandarine beru zelene, no kroz neko vrijeme dobiju svoju prepoznatljivu narančastu boju. Najbitnije za mandarinu i kvalitetu ploda jest rezidba i navodnjavanje, a bere se jednom u godini – kazao je Ivan Popović te nadodao kako se berba, ukoliko je dobra godina, protegne i do kraja prosinca.

Kako izgleda njhova plantaža mandarina za vrijeme berbe, možete vidjeti u fotogaleriji.

 

foto ustupio Ivan Popović



PODIJELI S PRIJATELJIMA!