Obitelj Merc otvorila siranu, ali ne bilo kakvu jer rade sireve od ovčjeg mlijeka

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

VELIKA PISANICA – “Kada sam došao skoro me šlagiralo. Katastrofa, ovce su bile potrpane, uništeno je izmuzište, aparatura, staja kompletna, 500 kvadrata staje stare šest godina, druga staja od 200 kvadrata je uništena pedeset posto, a najveća šteta je na izmuzištu jer aparatura i sve je polupano”. Tako su krajem lipnja ove godine stanje nakon pijavice na svom gospodarstvu u Novoj Pisanici opisivali Vedran i Stevo Merc. U samo nekoliko minuta snažno nevrijeme je toj obitelji odnijelo sve za što su radili godinama i u trenu je otpuhano sto tisuća eura koliko su uložili u farmu ovaca, a cijela obitelj živi isključivo od proizvodnje ovčjeg mlijeka.

‘Neće nas jedno nevrijeme zaustaviti’

Mnoge to obeshrabrilo i nagnalo da odustanu, no obitelj Merc je odlučila da ih to neće zaustaviti. Ne samo da su nastavili s proizvodnjom nego su i realizirali već započeti plan otvaranje vlastite sirane.

-Kada se desilo nevrijeme i kada smo to vidjeli došlo nam je da kažemo kraj, nećemo se više time baviti jer vas to pogodi, mene je pogodilo jer su moji roditelji to gradili 15 godina, ali to je onaj prvi tren. Kada smo se smirili rekli smo da nećemo stati na tome i da nas neće jedno nevrijeme zaustaviti – priča Ivana Merc.

Može se reći da ih je nevrijeme poguralo prema naprijed i samo ih još jače motiviralo. Iz ničega su prije otprilike dva mjeseca otvorili siranu i sada rade na tome da vrate i poprave ono što je nevrijeme odnijelo.

-Krpam se nekako, sa zarađenim novcem radimo opet staju za ovce jer su one izgubile smještaj, izmuzište je nestalo i lagano idemo ispočetka – kaže nimalo obeshrabreno naša sugovornica.

Od isključive predaje mlijeka se okrenuli preradi

Obitelj Merc ovce uzgaja posljednjih 15 godina, od toga pet imaju pasminu lacaune, pasminu od čijeg mlijeka se rade neki od najboljih ovčjih sireva, pa bi šteta bila to ne iskoristiti. Uz to na preradu ih je nagnalo i to što je sama proizvodnja ovčjeg mlijeka postala sve manje isplativa.

-Nekih desetak godina smo samo predavali sirovo ovčje mlijeko, ali kako je otkupna cijena mlijeka stalno jednaka, a ostali troškovi su narasli nismo više mogli od toga pokriti troškove. Tada se nađeš pred zidom i onda razmišljaš što dalje i svi su rekli idemo na gotov proizvod – opisuje Merce razloge odluke o preradi.

Taj sljedeći iskorak i zaokruživanje proizvodnje im se pokazao dobrim potezom. Iako na ovom području ovčji sir nije toliko uvriježen i rijetki se time bave, početne reakcije su pozitivne.

-Ljudi se najviše iznenada kada im kažemo da imamo tvrdi ovčji sir jer je on u zriobi pet do šest mjeseci i puno ljudi se iznenadi da takav proizvod uopće mogu kupiti u ovom kraju jer je on uobičajen za Dalmaciju i Istru – kaže mlada sirarka.

No, obitelj Merc dokazuje da i Bilogora svoj ovčji sir za utrku ima, a proizvode paletu tvrdih i polutvrdih sireva.

-Trenutno u ponudi imamo nepasterizirani tvrdi sir star pet mjeseci, polutvrdi sir star od 3 do 4 mjeseca i to s dodacima medvjeđeg luka, tri vrste papra i ljute paprike – navodi Ivana.

Svoju budućnost vide na selu i ovčarstvu

I dok mnogi odlaze sa sela i od poljoprivrede Ivana, studentica treće godine zootehnike Veleučilišta u Križevcima se ne vidi nigdje drugdje. Obiteljska farma je mjesto na kojem vidi svoju budućnost. Kada ju se pita zašto, spremno odgovara da je to ljubav.

-Ljubav, samo ljubav. Ja sam odrasla na tome i sa svojih dvadeset godina sam nastala iz tog novca i te obitelji i tradicije i ne vidim se ni u čemu drugome. Kada to zavolite i kada ste odrasli uz to kako to napustiti – glasom punim entuzijazma priča Ivana koju ne može obeshrabriti ni to što je to težak posao.

Ne samo da ona ne planira napustiti gospodarstvo već s obitelji ima i planove proširenja proizvoda od ovčjeg mlijeka, želja im je raditi i jogurte, feta sir, ali i otvoriti vlastitu kušaonu, a sudeći prema pokazanom nema toga što će ih spriječiti u ostvarenju snova.

Ovaj tekst je sufinanciran sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!