[FOTO] Redoviti preventivni pregledi i zdrav način života glavne su poruke “Trčanjem protiv raka”

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

U centru Bjelovara održana je tradicionalna humanitarna utrka “Trčanjem protiv raka”, inspirirana prerano preminulim mladićem Terryjem Foxom. Utrku iz godine u godinu organizira Liga protiv raka Bjelovarsko – bilogorske županije, s ciljem okupljanja ljubitelja trčanja svih generacija, s porukom kako je kretanje odličan način pri sprečavanju nastanka bolesti.

– Građane nastojimo osvijestiti o borbi protiv karcinoma, koja nije jednostavna, ali je moguća. Na godišnjoj razini, u našoj županiji imamo oko 650 novooboljelih osoba, što u prosjeku znači oboljenje dviju osoba na dan. Nažalost, od nekog oblika raka godišnje premine 350 osoba. Kod muškaraca prednjači rak prostate i debelog crijeva, dok je kod žena riječ o raku dojke, maternice i debelog crijeva. Najveći naglasak je na sprečavanju pojave raka, jer se polovica bolesti uz zdravi način života može spriječiti. Smanjenje unosa nezdrave hrane, dovoljno kretanja, veći unos voća i povrća, reduciranje tjelesne težine glavne su preventivne smjernice, kaže Ivan Jurišić, predsjednik Lige protiv raka Bjelovarsko – bilogorske županije.  

Prikupljeni novac putem prodaje majica biti će usmjeren na organizaciju nadolazećih javnozdravstvenih akcija, kupnju tumorskih markera za Opću bolnicu dr. Anđelko Višić, pružanje pomoći palijativnom timu koji je s radom u Bjelovaru krenuo nedavno.

– Odaziv na preventivne preglede je u našoj županiji jako dobar i ne zaostajemo za drugima. Nacionalni programi su ključ u prevenciji, no svaka osoba se dodatno mora dovoljno brinuti za sebe. To se ponajviše odnosi na osobe koje u svojoj obitelji imaju pozitivnu obiteljsku anamnezu. Nažalost, među oboljelima danas primjećujemo nešto veći broj mlađih osoba. Ljudi često imaju strah od pregleda, no što prije se bolest otkrije, postotak uspješnog izlječenja je veći, naglašava Jurišić.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!