Daruvarčani korak bliže proširenju i obnovi vodovodnog i kanalizacijskog sustava

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Daruvarska komunalna tvrtka Darkom vodoopskrba i odvodnja raspisao je natječaj za novelaciju studije izvodljivosti za projekt obnove sustava vodoopskrbe i odvodnje u tom gradu. Natječaj je sada završen, a pristiglo je sedam ponuda u rasponu od 48,7 do 115 tisuća eura. Trenutno se pregledavaju pristigle ponude, nakon čega slijedi odabir izvođača.

Podsdjetimo, Studija iz 2018. godine nije prošla završnu kontrolu zbog nerealiziranih lokacija za uređaje za pročišćavanje otpadnih voda (UPOV) i ograničenih sredstava iz fondova EU.

Zbog promjena u prostornim planovima i novim tehničkim zahtjevima, bilo je potrebno prilagoditi projekt.

Nova lokacija za pročistač

Glavna promjena u novoj Studiji je odabir novih lokacija za UPOV-ove i proširenje sustava na dodatna naselja. Osim toga, planira se rekonstrukcija 21,72 km stare vodovodne mreže, koja bilježi značajne gubitke vode od 61,5%. Novi projekt također uključuje modernizaciju kanalizacijskog sustava, što će značajno smanjiti propusnost i poboljšati pročišćavanje otpadnih voda.

Cilj je izraditi tehnička rješenja koja će biti prihvatljiva za sufinanciranje iz EU fondova u razdoblju 2021.-2027., što će omogućiti bolju kvalitetu usluge i osigurati održivi razvoj vodnih resursa u Daruvaru.

Projekt obuhvaća rekonstrukciju 21.720 metara zastarjele vodovodne mreže, posebno u zonama s visokim gubicima vode i čestim kvarovima, te izgradnju novog uređaja za pročišćavanje otpadnih voda.

Postojeći uređaj za pročišćavanje, izgrađen 1977. godine, više ne zadovoljava potrebe grada, te će biti zamijenjen novim, suvremenim postrojenjem koje će omogućiti bolje pročišćavanje otpadnih voda i zaštitu okoliša.

Projekt će se financirati uz pomoć sredstava iz EU fondova, a njegova realizacija planirana je do 2027. godine. Očekuje se da će ove mjere značajno unaprijediti pouzdanost opskrbe vodom i smanjiti rizik od ekoloških incidenata u Daruvaru i okolnim naseljima.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!