Na Voloderskim jesenima, Lana Janči iz Bjelovara proglašena prvom pratiljom najljepše mlade beračice

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

„Voloderska jesen” najveća je i najstarija gospodarsko – kulturna manifestacija, posvećena berbenim običajima u Hrvatskoj. Predstavlja jedan od najvećih sajmova vina i mošta, a svake se godine održava u Sisačko – moslavačkoj županiji, u selu Voloder pored Popovače.

U sklopu bogatog programa, ni ove godine nije izostao „Izbor najljepše beračice”, u kojem je sudjelovala Bjelovarčanka Lana Janči, predstavljajući bilogorski kraj. Svojom ljepotom, simpatičnošću, elegancijom i smirenošću, osvojila je žiri i postala ponosna vlasnica titule prve pratilje. Izboru je pristupilo devet kandidatkinja s područja cijele Hrvatske, a naša je Lana bila najmlađa sudionica.

Velika čast 

– Nosila sam tradicionalnu bilogorsku nošnju, koja se sastoji od opanaka, bijelih dokoljenki, tri podrubine, pregače, bluze, lajbeca s crvenom trakom i nekoliko trakica na rukavima bluze. Sve sudionice su prošetale pozornicom, kratko se predstavile publici i žiriju. S obzirom da imam dosta iskustva, pripreme nisu bile prezahtjevne. Frizuru i šminkanje sam odradila prije puta, a za oblačenje nošnje u Voloderu je bilo dovoljno 15-ak minuta. Titula prve pratilje za mene ima veliku posebnost, najviše iz razloga što je bilogorska nošnja prilično „siromašna”, u usporedbi s ostalim nošnjama koje su bogate, kićene i u više boja. Na dar sam dobila košaru s voćem i domaćim proizvodima, umjetničku sliku, buket cvijeća i ogrlicu. Najviše sam zahvalna svojim folklorašima, koji su me izabrali za predstavnicu, kaže 13-godišnja Lana, dugogodišnja članica KUD-a Bjelovar.

Kako je cijela obitelj Janči vezana za folklor, hrvatsku tradiciju i kulturnu baštinu, tako i je i Lana još kao mala djevojčica počela plesati u dječjoj folklornoj skupini. Sada je ponosna članica velike skupine, redovito sudjeluje na probama, odlazi na putovanja i nastupe kojih na godišnjoj razini ima između 15 i 20. Upoznavanje sa životom i narodnim običajima predaka, njihovim porijeklom, rodnim krajem te aktivno sudjelovanje u očuvanju kulturne baštine, za ovu su djevojčicu glavni razlozi bavljenja folklorom. U njemu prepoznaje sebe, svoju obitelj, prijatelje, ali i zahvalnost prema bogatoj materijalnoj i nematerijalnoj hrvatskoj kulturnoj baštini.

Novi članovi

– Potrebno je da se djeca i mladi što više uključuju u rad kulturno umjetničkih društava. Mi smo ti koji čuvaju prošlost naših predaka i djeca bi se od najranije dobi s njom trebala  upoznavati. Najmlađa skupina je jako zanimljiva, vesela i osjeti se da najmlađi na probe dolaze radosni i s voljom. U zadnje vrijeme imamo dosta novih članova, ali pozivamo i ostale da nam se priključe. Što nas je više, naš rad je bogatiji, veseliji, značajniji, poručuje Lana, inače učenica I. OŠ Bjelovar.

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!