Husarska povijesna postrojba predstavlja Hrvatsku na ekskluzivnom skupu u Češkoj

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Upravo ovog četvrtka, 19. rujna, Povijesna postrojba Bjelovarski graničari – Husari kreće na put u Češku kao jedini predstavnici iz Hrvatske, što je značajan trenutak za naš grad. Kao stalni sudionici važnih manifestacija i velikih događanja Grada Bjelovara, Husari uvijek imaju čvrstu podršku svog grada. Zamjenik gradonačelnika Igor Brajdić, istaknuo je detalje o njihovom odlasku.

Značajni za Bilogoru 

– Odlaze na susret Saveza uzgajivača i podupiratelja moravskih toplokrvnjaka koji obilježava dvadesetu godišnjicu osnutka. Meni je čast što imamo predstavnika iz naše Republike Hrvatske, iz našeg Bjelovara, s naše Bilogore i što su to naši graničari Husari, za koje ne moram napominjati da na svim gradskim manifestacijama i značajnim obilježavanjima promoviraju Bjelovar i Bilogoru – navodi Brajdić.

Predstavnik povijesne postrojbe Bjelovarski graničari – Husari Josip Trogrlić, istaknuo je kako su oni jedini iz Hrvatske pozvani na svečanost kao uzgajivači pasmine konja gidran, uz sudionike iz drugih zemalja.

Ostale zemlje 

– U Češkoj ćemo biti jedini iz Republike Hrvatske kao uzgajivači vojnog konja. Uzgajivači gidrana odabrali su upravo nas i našu povijesnu postrojbu, da sudjeluje na tom međunarodnom skupu, na kojem će biti prisutne i Austrija, Slovačka, Rumunjska, Hrvatska, Češka, Poljska i druge zemlje. Mi predstavljamo Hrvatsku gdje god dođemo, a bez potpore Grada Bjelovara to ne bismo mogli – nadodaje Trogrlić.

Zbog velikih poplava u Češkoj, obujam planiranih aktivnosti bit će smanjen, jer su neki poligoni pod vodom, no postoji nada da će se voda povući. Trogrlić je također istaknuo kako su nedavno primili poziv za sudjelovanje na skupu u Sofiji, u Bugarskoj, gdje će 25. listopada 2024. tema biti vojni konj kroz povijest.

 

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!