Počela je sezona viroza, a vratio se i COVID. Evo koje su preporuke Zavoda

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Nakon ljeta s malim brojem oboljelih, dolaskom rujna i hladnijeg vremena ‘korona’ nam ponovno kuca na vrata, barem tako pokazuju podaci bjelovarskog Zavoda za javno zdravstvo koji u kolovozu i rujnu bilježe nagli porast oboljelih.

U lipnju su od covida oboljele samo dvije osobe, u srpnju njih 12, dok je broj oboljelih u kolovozu narastao na 85. Od prvog do jedanaestog dana rujna, oboljelo je 75 osoba od kojih ih je troje hospitalizirano u bjelovarsku bolnicu.

Cijepljenje

Cijepljenje se i dalje preporuča, no za razliku od vremena kad smo se zadnji put brinuli oko covida, cijepiti se mogu samo neki – isti oni kojima se preporuča i cijepljenje protiv gripe.

-Za Bjelovarsko bilogorsku županiju  stiglo 2880 doza cjepiva Pfizer. Preporuke za cijepljenje su malo drugačije no što su bile do sada, preporuke za cijepljenje su iste kao i kod gripe: za kronične bolesnike starije od 65, zdravstvene radnike i osobe u smještajima socijalne skrbi odnosno u domovima umirovljenika – rekao nam je Vedran Trupac, ravnatelj bjelovarsko bilogorskog zavoda za javno zdravstvo.

Osim što se rizičnim skupinama preporuča cijepljenje, samo se oni i mogu cijepiti, kako nam kaže ravnatelj Trupac, netko od dvadesetak ili tridesetak godina ne može se cijepiti.

-Cijepi se u Zavodu za javno zdravstvo, ponedjeljkom od 8 – 10 i četvrtkom od 12 – 14. U drugim gradovima u našoj županiji isto je omogućeno cijepljenje, samo je obavezna najava telefonskim putem – pojašnjava Trupac.

Što kad smo pozitivni na kućnom testu?

U slučaju da vam kućni test pokaže da ste pozitivni, valja se obratiti svom liječniku obiteljske medicine koji će vas usmjeriti dalje.

-Kad je uviđen skok u broju oboljelih uvedeno je ponovo PCR testiranje. COVID danas većinom uzrokuje blage oblike bolesti, a svi koji su pozitivni na kućnom testu mogu se javiti svom liječniku obiteljske medicine pa će onda on odlučiti što dalje – pojašnjava Trupac.

Klasične izolacije kao iz vremena kada je covid bio najaktualniji više nema, no zaraženi bi ipak trebali ostati kod kuće.

-Smatra se da pozitivni na COVID 19 trebali pet dana ostati doma, to nije preporuka samo kod COVID-a, već kod bilo koje druge bolesti. Ne ići među ljude, odležati i neka to prođe – zaključio je ravnatelj županijskog Zavoda za javno zdravstvo i dodao kako je to ustvari najnormalnije odgovorno ponašanje.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!