Novi mega-projekti: Podzemnu garažu ispod placa i turistički kompleks budućnosti platit će nam Europa

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Grad Bjelovar iskoristit će 22 milijuna eura iz ITU mehanizma za realizaciju više strateških projekata koji će pridonijeti gospodarskom i turističkom razvoju grada. Među ključnim projektima su Zeleni centar Bjelovar, vrijedan 12,2 milijuna eura, te turistički kompleks Garden House, procijenjene vrijednosti 6,6 milijuna eura. Riječ je o projektima koji će donijet će novi zamah lokalnom gospodarstvu, privući posjetitelje i unaprijediti infrastrukturu urbanog područja Bjelovara.

Zeleni centar Bjelovar redefinirat će gradsku tržnicu

Zeleni centar Bjelovar, čiji je nositelj Komunalac d.o.o., a partner Grad Bjelovar, zamišljen je kao multifunkcionalni kompleks koji će poticati gospodarski razvoj te pružiti podršku lokalnim OPG-ima, obrtnicima i poduzetnicima, posebno u poljoprivrednom sektoru. Riječ je o projektu koji se prostire na dijelu sadašnje gradske tržnice, a gdje bi se u budućnosti trebale održavati gospodarske manifestacije, sajmovi pa i kongresni događaji.

Zeleni centar Bjelovar, strateški projekt urbane infrastrukture, bit će izgrađen na dvije lokacije. Na prvoj lokaciji predviđena je izgradnja moderne zgrade Zelenog centra, koja će uključivati dvoetažnu podzemnu garažu s 155 parkirnih mjesta, uključujući mjesta za osobe s invaliditetom i punionice za električna vozila. Prizemlje će biti natkriveno i namijenjeno komercijalnim djelatnostima, s trgom za razne manifestacije i ugostiteljske prostore.

Na prvom katu galerija s poslovnim prostorima protezat će se cijelom dužinom zgrade, a predviđena je i kongresna sala. Zeleni prohodni krov dodatno će obogatiti prostor za društvene aktivnosti, a planirana je i obnova kapelice Sv. Florijana.

Uređenje parka i dječjeg igrališta

Druga lokacija nalazi se na Trgu hrvatskih branitelja, gdje će se park i dječje igralište u potpunosti rekonstruirati. Stara oprema bit će zamijenjena, a dodati će se 500 metara biciklističke staze te interaktivni digitalni sadržaji za poticanje digitalne tranzicije. Ove promjene omogućit će brojne edukativne i zabavne aktivnosti na otvorenom, čime će se park prilagoditi svim generacijama.

Garden House: Turistička oaza u srcu Bilogore

Još jedan važan projekt koji se financira putem ITU mehanizma je turistički kompleks Garden House. Ovaj ambiciozni projekt gradit će se u blizini budućih termi u Velikom Korenovu i pretvoriti taj dio grada u jedinstveno turističko odredište koje će privlačiti posjetitelje iz cijele regije. Ukupna vrijednost projekta je 6,6 milijuna eura, od čega će 85 posto financirati ITU mehanizam, dok će ostatak osigurati Grad Bjelovar.

Garden House zamišljen je kao malo turističko naselje s 35 apartmana, inspirirano tradicijskom arhitekturom bilogorskog kraja. Kompleks će uključivati nekoliko tipova smještajnih jedinica, od apartmana u tradicionalnoj staroj kući s četiri zvjezdice, do studio apartmana smještenih u obnovljenoj kukuruzani s tri zvjezdice. Osim smještaja, naselje će nuditi i bogatu ugostiteljsku ponudu s restoranom smještenim u štaglju, koji će imati kapacitet od 30 do 40 mjesta.

Jedan od najatraktivnijih sadržaja bit će biološki bazeni, koji će omogućiti ekološki prihvatljivo kupanje. Kompleks će biti obogaćen umjetnim jezerom, a poseban element je i brdo koje će vizualno zakloniti naselje od obližnjih gospodarskih objekata, čime će se stvoriti osjećaj prirodne izolacije i mira. Nadalje, polje lavande postavljeno uz naselje neutralizirat će neugodne mirise i pružiti dodatni estetski užitak.

Uz to, Garden House će imati brojne dodatne sadržaje koji će privlačiti obitelji, sportaše i ljubitelje prirode. Kompleks će uključivati dječja igrališta, šetnice, mjesta za roštilj, teatar na otvorenom i senzorni vrt. Posebna atrakcija bit će centar za posjetitelje, gdje će se prezentirati lokalna bioraznolikost i bilogorski krajolik. Gradnja kompleksa trebala bi započeti sljedeće godine, a završetak se očekuje kroz tri godine.

Dugoročne koristi za grad i regiju

Projekti Zelenog centra i Garden Housea nisu samo značajni zbog svoje financijske vrijednosti, već i zbog dugoročnog utjecaja na grad i regiju. Zeleni centar pružit će Bjelovaru modernu infrastrukturu koja će podržati lokalno gospodarstvo i omogućiti razvoj poljoprivrednika i poduzetnika. U isto vrijeme, Garden House će privući turiste i ponuditi jedinstveni spoj prirode, tradicije i modernih sadržaja, što će dodatno potaknuti lokalni turizam.

Gradonačelnik Hrebak istaknuo je kako su ovi projekti ključni za budući razvoj Bjelovara te da predstavljaju temelj za izgradnju dinamičnog gospodarstva u 21. stoljeću. “Ovo što radimo sa Zelenim centrom i Garden Houseom promijenit će vizuru našeg grada i doprinijeti razvoju u više smjerova”, zaključio je Hrebak.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!