Vrijeme je za kiseljenje paprike: Ovaj starinski recept oduševit će vaša nepca

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Sezona je kiseljenja zimnice, no iako je riječ o dobu godine kada bi poljoprivredni proizvođači trebali zadovoljno trljati ruke sakupljajući plodove višemjesečnog rada, upozoravaju kako je iza njih vrlo loša sezona.

– Ova godina je bila jako zahtjevna. Prestrašno. Paprika je sigurno podbacila 50 posto ako ne i više. Iako je dobivala vode, stradala je jako uslijed previsokih temperatura u vrijeme kada je počela sazrijevati. Pečena je od sunca. Ulaganja bila visoka, uložen je veliki trud, no zarada će izostati. Ako pokrijemo ono što smo uložili, bit ćemo sretni – kaže je Mirjana Miloš iz Malog Trojstva koja se proizvodnjom povrća bavi četvrt stoljeća. Unatoč tome, otkriva, cijena kilograma paprike nije rasla u odnosu na prošlu sezonu.

– Kilogram paprike stoji kao i lani – 1,5 eura. Zadnje godine kada je bila kuna, kilogram paprike je stajao 8 kuna, no istovremeno je sve je otišlo gore 50 do 100 posto tako da paprika nije preskupa. Kada je pak riječ o kupcima, nekima je skupo, neki su zadovoljni. Sve ovisi o tome kakav tko ima budžet – priča naša sugovornica napominjući kako se, bez obzira na cijenu povrća, i dalje isplati kod kuće raditi zimnicu.

– Jedna teglica krastavaca u trgovini košta barem dva eura, u njoj dobijete 30 dekagrama krastavaca, a ostalo je tekućina. Paralelno, kilogram krastavaca stoji dva eura. Koliko vi teglica napravite od toga? Računica je jasna, isplati se financijski, ali i zato što na taj način znate da jedete domaće – ističe gospođa Miloš otkrivajući recept za zimnicu koji je naslijedila od svoje svekrve.

– Potrebno je pola kilograma šećera, 4 litre vode, 2 žlice soli i pola decilitra octene kiseline. To stavljam umjesto običnog octa. S tom tekućinom je potrebno preliti povrće u teglicama. Tako pripremljena zimnica je vrlo ukusna. Ako zimnicu dunstam, tada ne stavljam ni konzervans. Dunstam u loncu. Teglice se stave na krpu u hladnu vodu, zagrijava se polagano, a kada krene ključati u samim teglama postupak je gotov – otkriva naša sugovornica svoju tajnu ukusne zimnice.

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!