Šampionska zvona holesteinke i simentalke odlaze u Belje i obitelji Rajaković u Predavac

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Vrhunac Državne stočarske izložbe koja se tradicionalno održava u sklopu Jesenskog međunarodnog bjelovarskog sajma je dodjela šampionskih zvona govedima. Nakon dvije godine u gudovačku aukcijsku dvoranu su se vratile holsteinke iako samo s kolekcijama junica, a ne i kravama u laktaciji, a pobjedu je odnijela Anabela, 14 mjeseci stara junica s farme Belje plus. Iako se još ne može znati koliko će mlijeka davati, očekuje se da će biti vrhunsko grlo.

-Još ne znamo koliko će mlijeka proizvesti, ali njena genetika obećava da će biti odlična muzna krava i očekujemo visoki prosjek. No, nije bitno samo koliko mlijeka daje već je bitna i njena građa i da bude dugovječna – kaže Filip Bank koji je predvodio šampionku.

Šampionska obitelj Rajaković

U kategoriji simentalki oštrija konkurencija tridesetak grla u četiri kolekcije i nimalo lak zadatak za suca čije je oštro oko presudilo da je najbolja od najboljih, šampionka Risa s gospodarstva obitelji Rajaković iz Predavca. Risa je izazvala gromoglasan pljesak publike, ali i suze radosnice njenih vlasnica koje nisu mogle sakriti koliko im ona znači, a kako i ne bi jer ipak je to jedno posebno grlo.

-Ima osam godina, ima pet teljenja, imam dva ženska potomka od nje i želim da mi još duge bude u štali, ali ja sam već na izmaku – vidno ganuta kaže Jovanka Rajaković s desetljećima iskustva.

Ima gospođa Jovanka i mlade snage koje preuzimaju gospodarstvo, sina i kćer Duška i Dušanku koji spremno kažu kako je ipak mama najzaslužnija za vrhunski rad. S ovogodišnje izložbe se vraćaju s dvije prve nagrade i šampionskim zvonom Rise koja daje osam tisuća kilograma mlijeka u laktaciji, a ona je jedna od četiri šampionke s njihovog OPG-a.

-Trud se isplatio. Uvijek se nadamo šampionki, a uvijek na kraju te male sitnice sve kažu – ponosno kaže Duško.

Obitelj Rajaković u staji ima 39 grla, a sve mlijeko koje dobiju prerade u sir i s prodajom nemaju problema. U vrijeme kada mnogi od mljekarstva razočarani odustaju oni ustraju i to unatoč problemima. No, nije sve u zaradi, kaže ta vrijedna obitelj.

-To volimo, a ne ide bez emocija i ljubavi – otkriva tajnu Duško Rajaković.

Pozdravlja to i sudac na simentalskoj izložbi Jože Smolinger koji kao recept za napredak mljekarstva vidi okretanje prema onima koji dolaze.

-Rad s mladima, ako ćemo uspjeti motivirati mlade da rade s ljubavlju kao njihovi očevi, onda ćemo uspjeti – kaže Smolinger, a priče poput onih s Državne stočarske izložbe mu daju za pravo.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!