[FOTO] Kolekcionarsku izložbu “Unutarnja sloboda” pohrlili pogledati brojni Bjelovarčani

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – U Gradskom muzeju Bjelovar, uz gotovo potpuno ispunjenu izložbenu dvoranu, otvorena je privatna zbirka kolekcionara Petra Smiljanića pod nazivom “Unutarnja sloboda” (umjetnika). Riječ je o kolekciji moderne, avangardne i suvremene umjetnosti iz Hrvatske i regije. Vremenski raspon zbirke je od početka prošloga stoljeća do danas, a obuhvaća radove od rane avangarde do recentnih primjera suvremene umjetnosti. Široki raspon tehnika, disciplina i medija (od slike i skulpture do instalacije, od časopisa i autorskih knjiga do fotografije, od grafičkog dizajna, osobito plakata, do grafike) pruža informacije o temeljnim autorima, pokretima i tendencijama ali nudi i mogućnost upoznavanja s nekim od, do sada, nepoznatih radova suvremene umjetnosti.

Izložba, koja obuhvaća tek mali postotak cjelokupne zbirke sakupljane točno 35 godina, realizirana je po koncepciji kolekcionara Petra Smiljanića i povjesničara umjetnosti Marijana Špoljara, uz suradnju s Gradskim muzejom Bjelovar, s potporom Grada Bjelovara i drugih sponzora, s oblikovateljskim doprinosom Lane Cavar i uz druge suradnike.

– Volio bih da ova izložba postane poveznica između muzeja i privatnih kolekcionara, imam osjećaj da se radi među njima o nekakvoj posvađanosti, da institucije gledaju na kolekcionare kao na neku konkurenciju. Ja često prilikom pronalaska nekog izloška, sugeriram da se napravi izložba tih autora u muzeju. Bilo bi mi drago da muzeji to ozbiljno shvate i pokušaju organizirati neke izložbe, a posebno da se češće izlažu bjelovarski autori – poručio je Smiljanić prilikom otvorenja izložbe i zahvalio se svima koji su sudjelovali u njezinom stvaranju.

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!