Rujan u Čazmi: Ne propustite ovogodišnju Zapovijed pod lipom

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Manifestacija “Rujan u Čazmi” nudi bogat program za sve generacije. Kroz cijeli rujan posjetitelje očekuju razna događanja, a posebno se ističe tradicionalna “Zapovijed pod lipom”. Ovaj običaj, star pola stoljeća, njeguje se u Gornjem Mikloušu kraj Čazme, i ove se godine održava od 6. do 8. rujna. Prikaz proglasa, temeljen na zapisu iz 1938. godine, održava se na autentičnoj lokaciji, pod lipom.

Sve započinje u petak s početkom u 19 sati s promocijom monografije i izložbom ručnih radova u prostorijama KUD-a Sloga Miklouš. Nastavlja se u subotu u 19 sati izvornim pučkim napjevima vokalnih sastava iz različitih dijelova Republike Hrvatske, uz Večer izvorne pučke pjesme “Izašla je sjajna zvijezda” u crkvi svetog Nikole u Gornjem Mikloušu.

U nedjelju, program počinje u 11:00 sati s misom u crkvi svetog Nikole biskupa u Gornjem Mikloušu. Nakon mise slijedi prikaz 50. Zapovijedi pod lipom, mimohod gostujućih društava prema Donjem Mikloušu te nastavak kulturno-umjetničkog programa u šatoru.

Osnovni raspored Zapovijedi je prilično jednostavan: odvija se nedjeljom, nakon mise i ručka, u radnoj odjeći, koja nije svečana kao ona za nedjeljnu misu. Ipak, djevojke se mogu malo dotjerati jer se nakon Zapovijedi pleše i druži s drugim mladima. Sam događaj započinje zvukom roga ili trube, tijekom kojeg se čitaju obavijesti i oglasi, a na kraju se dijeli pošta.

Također, tradicijska moslavačka kuća Gradskog Muzeja Čazma bit će otvorena svakog dana manifestacije Zapovjedi pod lipom, u vremenu prije glavnog događaja tog dana.

Nakon Zapovijedi pod lipom, slijede i drugi važni događaji.

U sklopu Dana Europske Baštine, 19. rujna, održat će se predavanje o značaju crkve sv. Marije Magdalene u Čazmi i prezentacija TRANSFORMACIJA sekcije u okviru muzejske teme „Održivo nasljeđe”. 26. rujna rezerviran je za kazališnu predstavu „Udavače” u izvedbi Matee Elezović Brdar, Jana Kerekeša i Erne Rudnički, koja će se održati u CZK-u. Cijela manifestacija završava EKO SAJMOM U ČAZMI koji će se održati 28. i 29. rujna.

 

foto: turistička zajednica grada Čazme



PODIJELI S PRIJATELJIMA!