Direktor PPK-a kao mecena kulture: Zavirite u bogatu zbirku umjetnina Petra Smiljanića!

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Petar Smiljanić iz Bjelovara vlasnik je manje poznate, ali iznimne zbirke moderne, avangardne i suvremene umjetnosti iz Hrvatske i regije, koja se ističe po svojoj raznovrsnosti, veličini i kvaliteti. U kolekciji se nalaze slike, skulpture, instalacije, časopisi, autorske knjige, fotografije i plakati. Dio ove bogate zbirke bit će predstavljen na izložbi “Unutarnja sloboda”, koja se u Gradskom muzeju Bjelovar otvara 12. rujna s početkom u 19 sati.

– Riječ je o posljednjoj izložbi ove sezone prije početka obnove muzeja. Petar Smiljanić, više od 30 godina strastveni je kolekcionar, a sada je prikazan samo jedan mali segment njegove bogate zbirke – istaknula je Marijana Dragičević, ravnateljica Gradskog muzeja Bjelovar.

Gradonačelnik Dario Hrebak naglasio je posebnost i rijetkost ove izložbe, dodajući da izložbe ovakve vrste zaslužuju i stalnu postavu.

– Gospodin Smiljanić došao je meni s jednom posebnom inicijativom. On je poznati bjelovarski poduzetnik, nisam znao za njegovu strast i hobi. To je, dakle, skupljanje određenih vrijednosti i umjetnina iz raznih područja. Radi se o kolekciji koja je vrlo rijetka ne samo u Hrvatskoj, nego i šire. Odnosi se na specifično razdoblje te je financijski vrlo vrijedna. Siguran da se radi o izložbi kojom bi se svatko ponosio da je može napraviti. Kada nam je došao s inicijativom o toj izložbi, postao sam svjestan kakvu bogatu kolekciju ima, rekao sam da ovu izložbu moramo održati jer bila bi šteta da takva jedna izložba ostane nepoznata. Žao nam je što će biti pokazano samo 10 posto onoga što gospodin Smiljanić ima. Nadam se da će biti neke druge prilike da se i taj ostali dio pokaže – kazao je gradonačelnik Hrebak te nadodao kako smatra da će ova izložba dovesti razne ljude iz hrvatske regije, ali i puno šire.

Kolekcionar Petar Smiljanić istaknuo je važnost izložbe za njega kao kolekcionara te njenu posebnost u odabiru radova i osobnom pristupu.

– Ja sam kolekcionar nekih 35 godina. Uglavnom sakupljam stvari koje spadaju u područje avangarde i zato je to za Hrvatsku malo neobična zbirka. Izložba nikad nije javno prezentirana, stoga vjerujem da će biti velik interes i same struke. Nažalost, tehničke mogućnosti su takve da se radi o samo malom presjeku zbirke. Kada sam krenuo sakupljati stvari one nisu imale nikakvu vrijednost, u tom trenutku je trebalo hrabrosti za skupljanje jer je jako malo ljudi bilo upoznato s vrijednošću – zaključio je Smiljanić.

Navedenu izložbu možete pogledati sve do 12. listopada.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!