Što je Krav Maga, kome koristi i mogu li treninge pohađati djeca? Sve smo doznali iz prve ruke od trenera Tomislava

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Krav Maga, u prijevodu kontaktna borba, izraelska je borilačka vještina, odnosno sustav samoobrane koji se koristi u policiji, vojsci i sličnim granama, a predstavlja obranu od golorukih, nerijetko i naoružanih napadača. Ime je dobila od svog osnivača, Imricha Lichtenfelda 1930. godine, jednostavna je za učenje i pamćenje, a izvodi se instinktivno i prirodno.

Upisi u tijeku

Od 16. rujna djeci, tinejdžerima i odraslim Bjelovarčanima, pruža se prilika za učenje Krav Mage i njezine primjene u svakom okruženju, ovisno o potrebama, riziku s kojim se osobe susreću te opisu radnog mjesta.

– Krav Maga nosi višestruku korist, jer obuhvaća razvoj mentalne snage, uključuje sve funkcionalno motoričke sposobnosti, podučava tehniku te taktiku postupanja, stjecanje discipline i ispravnog ponašanja. Osim za odrasle, korisna je i za djecu, najviše u pogledu razvijanja motoričkih sposobnosti i samopouzdanja, posebno u današnje vrijeme kada vršnjačko verbalno i fizičko nasilje, nažalost nije rijetkost. Dakle, polaznici će na treninzima naučiti kako ispravno reagirati i postupiti u potencijalno opasnim situacijama, uz naglasak na preventivu, prepoznavanje određenih situacija, izbjegavanje i sprečavanje konflikta i u slučaju da dođe do tjelesnog napada, njegovo neutraliziranje. Program treninga usklađen je sa svim zakonima Republike Hrvatske, pojašnjava 38-godišnji licencirani trener, Tomislav Ivančić iz Bjelovara.

Redoviti treninzi

S obzirom da radi kao policijski službenik interventne policije gdje obavlja poslove instruktora specijalističke tjelesne pripreme i podučava borilačke vještine, bavljenje Krav Magom, Tomislavu se pokazalo se kao odlična nadogradnja na postojeće znanje, iskustvo i vještine. Kada svemu pridodamo i završen magisterij na Kineziološkom fakultetu u Zagrebu, na kojem je stekao zvanje magistara trenerske struke u fitnessu, možemo biti sigurni da upisom na Krav Maga treninge u Bjelovaru, dobivamo sigurno i stručno vodstvo.

– Tijekom učenja Krav Mage u Ivanić Gradu, shvatio sam da je riječ o najobuhvatnijoj vještini koja mi može koristiti u svakodnevnom poslu. Upravo zato sam tu metodu odlučio krenuti prenositi na druge. Odlično se primjenjuje, a treninzi su sustavni i redoviti, kao da osoba trenira bilo koji sport. Grupe će biti podijeljene prema dobi, od pet do deset godina za djecu, od 11 do 16 za tinejdžere te nadalje za odrasle, kaže Ivančić. 

Svi su dobrodošli 

Treninzi za djecu podrazumijevaju nešto drugačiji koncept, provode se kroz igru, s naglaskom na koordinaciju, razvoj motoričkih sposobnosti i disciplinu, s puno blažim varijantama borilačkih elemenata. Idealno treniranje Krav Mage je dva puta tjedno, u vremenu od jedan sat za djecu i tinejdžere te sat i pol za odrasle.

– Po grupi ćemo imati maksimalno 20 polaznika, fizička sprema nije važna, niti nikakvi drugi preduvjeti. Krav Magi mogu pristupiti svi, bez obzira na razinu kondicijskih sposobnosti. Iako možda zvuči filmski, jer se bavimo tehnikama izvođenja obrane od udaraca, raznim zahvatima, držanjima, hvatima, prijetnjama hladnim oružjem, vježbama u kojima se polaznike stavlja u stresne situacije, Krav Maga je dio stvarnosti i svakodnevnog života. Nitko ne zna kada ga i gdje može zadesiti neka opasna situacija, smatra Tomislav dodajući slijedeće.

Prilika za učenje 

– Nažalost, verbalnih i fizičkih sukoba danas imamo posvuda. Tijekom 15 godina rada nagledao sam se svakakvih, nimalo lijepih situacija. Svjedoci smo velikog broja sukoba među djecom, osnovnoškolcima, tinejdžerima, dok je nasilje nad ženama od strane poznatih ili nepoznatih napadača svakodnevna pojava. Napad nužno ne mora biti fizički. Provokacije, dobacivanje, ruganje, također spadaju u potencijalno opasnu situaciju, posebno kod djece i mladih koji su neiskusni, slabiji i ne znaju kako ispravno reagirati. Zato je Krav Maga odlična prilika za učenje i pravilno postupanje, smatra trener.

Dodajmo kako će se treninzi održavati na adresi Vlahe Paljetka br. 5 u Bjelovaru, u novootvorenom klubu „Spartan Gym”, odmah pored nove zgrade Glazbene škole Vatroslava Lisinskog.

 

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!