Udruga OPG-a Agricola nastoji očuvati starinske sorte uzgojene na tradicionalan način

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

GAREŠNICA –  Prva manifestacija “Plodovi mog vrta i voćnjaka”, koja će se održati ove subote, 31. kolovoza 2024. godine, na Gradskoj tržnici u Garešnici s početkom u 9:30, nastavlja se na inicijativu započetu proljetnom izložbom i razmjenom sjemena i presadnica povrća. Cilj ove manifestacije je očuvanje starinskih sorti uzgojenih na tradicionalan način, u domaćim vrtovima.

– Ideja o ovoj manifestaciji polazi od samih organizatora tj. Udruge OPG-a Agricola. Ovo je nastavak na drugu izložbu i razmjenu sjemena i presadnica povrća. Uz raznovrsne plodove, na manifestaciji će biti izložene i razne prerađevine povrća i voća, poput domaćih džemova i sokova – istaknuo je Mario Juretić, predsjednik Udruge OPG-a Agricola, neprofitne organizacije koja se bavi promocijom održive poljoprivrede, ruralnog razvoja i edukacije.

Ovom manifestacijom nastoji se istaknuti važnost uzgoja bilja.  Činjenica je da su starinske biljke više od deset puta bogatije nutrijentima, uključujući vitamine, minerale i antioksidanse. Raznovrsnost, poput različitih sorti rajčica, osigurava veće šanse za uspješno dozrijevanje plodova.

– Mi imamo izlagače iz Nove Gradiške, Požege i Čazme. To su entuzijasti koji vole starinske mirise i boje, odnosno sve ono što je domaće. Okupili smo se, dakle, da ukažemo na vrijednost i smisao očuvanja takvih plodova – ističe Juretić.

Ostali izlagači koji se žele pridružiti ovoj manifestaciji mogu se prijaviti do petka, 30. kolovoza osobno u udrugu ili na mail nase.povrce@gmail.com.

Pozivaju se svi ljubitelji domaćih okusa da se ove subote upute u Garešnicu, gdje ih očekuje bogat i raznovrstan program. Nakon manifestacije, s početkom u 10 sati na Trgu hrvatskih branitelja slijedi glazbeni program u sklopu Gariglazbijade.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!