Povratak zaboravljenih vještina: Pridružite se oživljavanju tradicionalne obrade lana

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

U dalekom zaboravu nekadašnjih zanata i starina, polako se budi svijest o njihovoj vrijednosti, pa tako i obrada lana ide korak po korak. Predsjednica udruge “Čuvari starina Ruškovac,” Ana Manc Šnepf, najavila je da će se na sajmu starih zanata u Treglavi prikazati skidanje sjemena lana nakon sušenja, kao i druge tradicionalne tehnike obrade lana na nadolazećim događanjima. Također je istaknula otvaranje zavičajne zbirke u kojoj će se sve detaljno moći prikazati ali nedostaju majstori pa se čekaju radovi.

– Čekamo uređenje koje je trebalo početi sad u kolovozu, međutim, zbog manjka građevinara morat ćemo se malo strpjeti da oni završe neke vanjske radove. S obzirom na to da se kod nas trebaju obaviti samo unutarnji radovi, vjerojatno ćemo morati pričekati jesen i kišu, kada neće moći raditi vani, pa će obnova krenuti tek tada.

Iako prostor još nije službeno uređen, prikupljeni materijali su već posloženi i zainteresirani ih mogu razgledati. Dodatno, 7. rujna kroz Ruškovac prolazi Oldtimer klub Kurbla Garešnica sa svojim oldtimerima, što će biti poseban događaj za posjetitelje.

– Uz oldtimere ćete moći pogledati i našu zbirku koja se nalazi u neuređenom prostoru. Zatim, 29. rujna možete posjetiti Berek na dan naše općine, gdje će biti prikazan cijeli proces obrade lana nakon močenja, sve do postavljanja na predivo – istaknula je Ana.

Udruga kroz demonstracije nastoji educirati širu javnost o starim vještinama, čuvajući kulturnu baštinu i prenoseći ta znanja na nove generacije.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!