Neodržavanje zelenih površina povećava alergije, kako na kraj s tim problemom?

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Toplije vrijeme povećava alergene i pogoršava situaciju s ambrozijom, a gradonačelnik Dario Hrebak i ravnatelj zdravstva Vedran Trupac naglašavaju kako se nose s tim te koji su savjeti za alergičare. Grad može kazniti vlasnike neodržavanih površina, iako ustavna prava ograničavaju ulazak na privatne posjede.

Gradonačelnik Dario Hrebak naglašava da se kazne primjenjuju i da se radi na rješavanju problema.

-Znamo kakvi su vlasnici pojedinih nekretnina, koliko su neozbiljni i neodgovorni međutim nekako to ide, komunalni redari su sada zatrpani s poslom ne samo po pitanju ambrozije, nego i nekih drugih stvari i naravno gdje god se može se kazni no u svakom slučaju sve to ovisi od čovjek do čovjeka, od stanara do stanara do vlasnika nekretnine. Borimo se s tim.

Tegobe uzrokovane peludi ambrozije uključuju kihanje, svrbež nosa, vodeni iscjedak, peckanje i suzenje očiju, konjuktivitis i otežano disanje, a ravnatelj zdravstva Vedran Trupac ističe kako se zaštititi od tih simptoma.

– Znači, važno je ne čupati biljke s korijenom, već ih kositi prije nego počnu cvjetati. Također, treba se informirati o peludi i pravovremeno uzeti preventivnu terapiju koju vam je prepisao obiteljski liječnik. Prvenstveno treba izbjegavati kontakt s alergenom, a ako imate tegobe uzrokovane peludi, potrebno je potražiti savjet liječnika.

Zavod za javno zdravstvo treću godinu prati koncentraciju peludi u Bjelovaru putem uređaja na vrhu Opće bolnice, a na njihovim stranicama dostupni su peludni kalendar i informacije koje pomažu alergičarima da preciznije prate pelud u zraku i povežu ga sa svojim simptomima.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!