[FOTO] Bravo! Županijski zavod za javno zdravstvo dobiva prvi molekularni laboratoriji

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Danas započinju radovi na izgradnji Molekularnog laboratorija i adaptaciji postojećih prostorija Zavoda za javno zdravstvo. Radove je obišao župan Marko Marušić zajedno s ravnateljem Zavoda za javno zdravstvo Bjelovarsko-bilogorske županije, Vedranom Trupcem.

– Ovih dana će krenuti izmjena dotrajalog krovišta ukupne vrijednosti nešto više od 59 tisuća eura. Od kojih je Bjelovarsko-bilogorska županija osigurala 44 tisuće eura, a ostalu razliku pokriva Zavod za javno zdravstvo. S obzirom na pomanjkanje prostora, veseli me što ćemo ove garaže prenamijeniti u jedan Molekularni laboratorij gdje ćemo dobiti dodatan prostor kako bi Zavod za javno zdravstvo mogao pružiti još širu lepezu usluga tako da naši sugrađani više neće morati putovati na određena testiranja u Zagreb i okolna mjesta. Drago mi je da ćemo osim infrastruktura raditi i na pružanju što većeg broja usluga u cilju smanjena troškova građana – istaknuo je bjelovarski župan Marko Marušić.

Vrijednost projekta

Vrijednost radova procijenjena je na nešto više od 70 tisuća eura računajući i potrebnu opremu. Županija sufinancira s 40 tisuća eura, a ostatak će pokriti Hrvatski zavod za javno zdravstvo.

– Zadnja rekonstrukcija na zgradi bjelovarskog zavoda za javno zdravstvo provedena je još 1994. godine. Trenutno je situacija takva da nam prokišnjavaju krovni prozori, dotrajali su žljebovi i limarija. Ovo je prvo veće ulaganje u Zavod za javno zdravstvo od kad smo uopće osnovani – kazao je Vedran Trupac, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo.

Prvi Molekularni laboratorij

Bjelovarski Zavod za javno zdravstvo djeluje već punih 30 godina, a prvi Molekularni laboratorij građanima će olakšati svakodnevicu.

– Prvenstveno nam je bio cilj proširenje usluge, ali i mogućnosti pružanja građanima pretraga na koje su do sada odlazili u okolne veće gradove. Mi smo PCR kupili kada je COVID pandemija već bila pri kraju, nakon toga smo uveli testiranje na Klamidiju. Između ostaloga, uvesti ćemo testiranja na neke virusno-crijevne patogene bolesti. Sve pretrage u 21. stoljeću većinom se rade u Molekularnom laboratoriju te BBŽ stvarno zaslužuje da ima jedan moderno opremljen Molekularan laboratorij – zaključio je Trupac.

Rok za dovršetak radova je dva mjeseca, tako da bi laboratorij trebao biti spreman prije očekivanog povećanja broja bolesti ususret zimskim mjesecima.

– Ova adaptacija te izgradnja laboratorija bila je nužna u smislu standarda koji se zahtjeva za opremu i kvadraturu prostora, ali i u smislu proširenih kapaciteta dijagnostike. Namjeravamo proširiti spektar, prvenstveno kod dijagnostike respiratornih bolesti. Govoreći o kadrovskoj strukturiranosti tu imamo inženjere i tehničare koji su vrsni u svome poslu – kazala je Specijalistica mikrobiologije, Sanja Hrešić.

Molekularna dijagnostika je budućnost biologije jer omogućuje precizno otkrivanje bolesti na genetskoj razini, što vodi personaliziranom liječenju. Za građane BBŽ-a, to znači bržu i točniju dijagnostiku, ranije otkrivanje bolesti i manju potrebu za odlaskom u veće medicinske centre.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!