[FOTO] Procvat jezera Skresovi: ‘Oaza mira je ribički užitak, ali i velik turistički adut…’

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

GAREŠNICA – Samo 500-tinjak metara od samog centra grada u Garešnici se nalazi pravi biser, oaza u kojoj se može uživati u prirodi i miru, jezero Skresovi kojim gospodari ŠRD Ilova. Skresovi se prostiru na 7,5 hektara i sastoje se od dva jezera, malog rekreativnog koji funkcionira po sistemu “ulovi i nosi” pri čemu svaki ribič može kući ponijeti jednu ribu i velikog, glavnog jezera kojim caruje model “ulovi i pusti” gdje se svi ulovljeni amuri, šarani i bijela riba vraćaju u vodu. Pitate li nekoga u Garešnici za komentar Skresova s ponosom će vam reći da takvog jezera nema nigdje.

-Skresovi su na samom vrhu Hrvatske. Naša ekipa ŠRD Ilove se već više od dvadeset godina natječe u 1. HŠRS, obišli smo sve natjecateljske staze i mogu reći da su što se tiče infrastrukture, ribljeg fonda, pristupa stazi i izgleda staze na samom vrhu ribolovnih staza u Hrvatskoj, pa i šire – ističe predsjednik ŠRD Ilove Dražen Bengez.

Ribička natjecanja

Ne čudi stoga da se upravo u Garešnici održavaju brojna natjecanja.

-Kod nas se održavaju praktički sve lige koje postoje u ribolovu, od liga mladeži U15, U20-25, liga osoba s invaliditetom, veteranskih, pa do seniorskih liga i to prve, druge, treće. Kompletna natjecateljska liga sa svim tehnikama (šaranaški, na plovak, fide) i svim kategorijama se održavaju na jezeru – kaže Bengez.

Skresovi su bili domaćin i Kupa podunavskih zemalja, a kako se natjecanja održavaju gotovo svakog vikenda kroz travanj, svibanj i lipanj popunjavaju se i smještajni kapaciteti, a Garešnica, kažu ribiči, postaje top destinacijom ribolovnog turizma zbog čega se u posljednje vrijeme više radi i na uređenju, pa su tako uređene platforme za ribiče s obje strane jezera, njih ukupno 120, uređena je ribička kuća, ali i parkiralište.

Foto: Facebook ŠRD Ilova
Foto: Facebook ŠRD Ilova

 

Odredište zaljubljenika u prirodu i rekreaciju

Međutim, Skresovi ne privlače samo one koji i mir i adrenalin pronalaze u ribolovu. Oni su omiljena destinacija i brojnih rekreativaca, šetača, biciklista, obitelji zbog čega su uređeni i popratni sadržaji.

-Uređeno je dječje igralište, napravljena je nadstrešnica ispod koje se nalazi šest kamina za roštiljanje, uređeno je veliko ložište na kojem se mogu peći šarani na rašljama. Svake godine se nešto uređuje – kaže direktorica Turističke zajednice Sjeverna Moslavina Danijela Belak.

Uz vodu i Skresove je povezana i manifestacija Rujan uz vodu koja također privlači posjetitelje i sudionika iz raznih krajeva zemlje.

-Uvijek počinje s Fišijadom, a prije tri godine smo uz Fišijadu uveli i utrku kajacima po jezeru Skresovi što je odlično prihvaćeno i svake godine je sve više i više ekipa – zadovoljna je Belak.

Skresovi kao turistički mamac se sve više prepoznaju, pa ni planova ne nedostaje.

-Nadam se da će biti i bungalovi koji su u planu i u godinama ispred nas će to možda biti i mali kamp. Planiramo i malu izložbu ribolovnog pribora, odnosno mali ribolovni muzej u kojem će se moći pogledati kako je to nekada bilo, od početaka do danas, kako su se ‘pecanje’ i alati razvijali – otkriva Belak koja želi uhvatiti zamah ribolovnog turizma i na garešničkom području ga staviti uz bok onom lovnom.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!