Austrijanci će obnavljati bilogorske pruge u najvećem investicijskom ciklusu u povijesti

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Odlična suradnja državne i lokalne vlasti rezultirala je najvećim investicijskim ciklusom u povijesti bjelovarsko-bilogorskih željeznica, a riječ je o poslu vrijednom više od 60 milijuna eura.

Naime, ovih dana objelodanjeni su rezultati međunarodnog javnog natječaja pa je tako i poznato da će austrijska tvrtka Swietelsky, jedna od vodećih građevinskih tvrtki u Europi, obnavljati dvije najvažnije dionice za željeznički putnički prijevoz na području Bjelovarsko-bilogorske županije.

Riječ o dionici Bjelovar – Žabno te dionici Banova Jaruga – Daruvar.

Podsjetimo, natječaji su objavljeni u travnju ove godine, a procijenjena vrijednost radova bila je 60-ak milijuna eura. Prema pristiglim ponudama, izgleda da će obnova koštati malo više od procjena.

Dionica od Bjelovara do Sv- Ivana Žabno duga 18 kilometara procijenjena je na 13 milijuna eura bez PDV-a, a pristigle su dvije ponude. Konkurencija Swietelskom bila je druga austrijska tvrtka, također građevinski div Strabag čija je ponuda ipak bila manje konkurentna pa je Swietelsky dobio posao s cijenom od 12,6 milijuna eura bez PDV-a.

Kada je u pitanju krupniji zalogaj, a to je dionica Banova Jaruga – Daruvar duga 53,4 kilometra, konkurencija je bila malo žešća. Osim već spomenutog dvojca, javio se i španjolski Comsa te slovenski konzorcij na čelu s tvrtkom Kolektor Koling.

Iako su sve ponude bile veće od procijenjenih 47 milijuna eura, Swietelsky se i ovdje pokazao najpovoljnijim.

Njihova ponuda iznosila je 51,25 milijuna eura, a sve druge ponude bile su višeg iznosa.

Završetak obnove pruge od Bjelovara do Žabna očekuje se 2026. godine, a omogućit će brže putovanje do Zagreba. Radovi na daruvarskoj dionici trajat će 36 mjeseci.

„Ovo je rezultat suradnje Bjelovarsko-bilogorske županije s Ministarstvom mora, prometa i infrastrukture koja je preduvjet za modernizaciju i bolju prometnu povezanost svih dijelova naše Bjelovarsko-bilogorske županije s ostatkom Hrvatske. Na ovaj način doprinosimo razvoju gospodarstva u našoj županiji i osiguravamo bolje uvijete za naše putnike”, istaknuo je župan Marko Marušić povodom otvaranja međunarodnog javnog natječaja.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!