[FOTO] Bjelovarski muzej izložbom vodi na put u Francusku

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Uz francusku šansonu, vina i sireve u bjelovarskom muzeju je otvorena izložba “Provence mon amour” koja Bjelovarčane vodi na put u jednu od najposjećenijih turističkih regija, Provansu – od magične Azurne obale do glamuroznih, zvjezdanih Cannesa i Saint-Tropeza. Mjesta koja danas privlače slavne, nekada su bila utočišta slikarima.

-Vincent van Gogh kada je došao u Provansu je započeo svoje mediteransko stvaralačko razdoblje, Henri Matisse je živio u Provansi, točnije u Nici, a u jednom lijepom seocu je živio Pablo Picasso – otkriva autorica izložbe Silvija Sitta.

Provansa je i područje limuna, lavande i parfema. Grasse je danas zbog proizvodnje parfema na popisu nematerijalne kulturne baštine UNESCO-a, a mirisne parfeme je počeo proizvoditi zbog smrada kožarske industrije.

-Jedne godine kada je Katarina Medici, francuska kraljica, prolazila kroz Grasse jedan mjesni kožar joj je poklonio parfimirane rukavice i one su odmah postale hit, sva aristokracija, sav Versailles je naručivao njihove rukavice i tako je počela proizvodnja parfema – navodi zanimljiv detalj Sitta.

Uz znane, publika je saznala i neznane informacije o Provansi.

-Nisam znala da postoji još jedan poseban jezik koji njeguju. To mi je bilo otkriće – kaže Snježana Stanša.

Riječ je okcitanskom jeziku, a više možete saznati do sedmog rujna do kada je izložba otvorena.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!