[FOTO] Bjelovarski izviđači se vratili s kampiranja iz snova: Jeli grah na plaži, tražili blago, plovili rovinjskim arhipelagom…

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Udruga skauta Sv. Juraj Bjelovar je i ove godine organizirala desetodnevno kampiranje za svoje članove. Kao mjesto ovogodišnjeg kampiranja odabrali su izviđački centar „Tino Lorenzetto“ u Rovinju zbog blizine mora, ali i hlada koji pruža zimzelena šuma. Ondje su im se pridružili i izviđački prijatelji iz Požege i Pule.

– Sudionici kampa, djeca viših razreda osnovne škole i srednjoškolci, uživali su u 10 dana pomno osmišljenog programa, a ove godine je tema našeg kampa bila piratska. Nakon jutarnjeg dizanja zastave uz državnu himnu organizirana je potraga za blagom gdje su se mogle pokazati vještine orijentacije, topografije, ali i snalažljivost u rješavanju zagonetki. Također, pravi pirati bi trebali znati i ponešto o brodovima pa smo organizirali izlet brodom po rovinjskom arhipelagu, usidrili se na pučini i učili pravilno skakati u more s našeg broda, uz široke osmijehe sudionika, ali i posade broda, koji su možda navikli na nešto manje decibela od njihovih uobičajenih putnika. Kako bi vježbali maštovitost i spretnost ruku, izrađivali smo gusarski nakit, a za svaki slučaj smo izradili i poveze za oko. Kako bi upoznali sve kutke i tajne Rovinja, unajmili smo bicikle te smo se, uz pauze za kupanje, vozili ovim šarmantnim gradom, a na plaži smo mamili poglede turista kada nam je stigao ručak – lonac izviđačkog graha – opisuje ovo izviđačko putovanje za pamćenje jedan od voditelja bjelovarskih izviđača Jurica Korade.

Spavanje u šatorima i pod zvjezdanim nebom

Nakon dana prepunih aktivnosti, praktičnog učenja i zabave, izviđači najviše vole sjesti oko vatre koja je zbog sezone požara bila u obliku električne crvene lamp i zabavljati se uz izviđačke pjesme, igre i skečeve. Kroz snalažljivost, brzinu i poznavanje izviđačkih vještina uspjeli su „izliječiti“ strašnu izviđačku bolest zvanu Skautitis.

– Spavalo se, naravno, u šatorima koji su nam postali šumski dom, a bilo je prilike i spavati pod zvjezdanim nebom uz gusarske priče. Kako bi šatori ostali čisti i uredni, svako jutro se održava smotra šatora, ali i sudionika jer svi znamo da je higijena pola zdravlja. Svi sudionici su prošli kratku obuku za rukovanje jednostavnim alatom te su si izrađivali police za šatore, vješalice za izviđačke košulje te stalak za cipele, a radili su se i patenti za porcije i šalice – priča nam Korade osvrnuvši se i na izviđački menu.

Pod budnim okom tete Branke, mali izviđači sami kuhali

– Da bi uopće imali snage za sve ove aktivnosti, treba se kvalitetno i zdravo nahraniti. Za to se pobrinula naša kuharica Branka kod koje se uvijek traži porcija više, a za zbrinjavanje ostataka se ne moramo brinuti – jer ih nema. No, kako bi pravi izviđači trebali znati pripremiti barem jedan jednostavan obrok, naši sudionici su se okušali u kuhanju gulaša s krumpirom koji je, na veliko iznenađenje samih kuhara, brzo nestao iz lonca – pojašnjava naš sugovornik dodajući kako je deset dana kampiranja proletjelo u tren oka.

– Srušili smo šatore, spakirali opremu i pozdravili se sa starim, ali i novim prijateljima. Kamp smo „predali“ izviđačkim prijateljima iz Osijeka te krenuli prema našem Bjelovaru. Veselimo se idućim akcijama i početku nove izviđačke godine u rujnu – zaključio je Korade.

Foto: Udruga skauta Sv. Juraj Bjelovar


PODIJELI S PRIJATELJIMA!