Evo kada počinje izgradnja najskupljeg parka u povijesti Bjelovara

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Na sjeveru Bjelovara potkraj ove godine trebala bi početi izgradnja najskupljeg parka u povijesti bilogorske metropole. Naime, novi park koji će biti smješten pored novog nogometnog stadiona imat će otprilike jednaku cijenu. Izgradnja stadiona koštala je 23 milijuna kuna, a izgradnja novog parka, ako ne bude pretjeranih iznenađenja u javnoj nabavi, koštat će 3,4 milijuna eura.

Novi park prostirat će se na čak četiri hektara zemljišta, a recimo da će biti najsličniji Boriku, s tom razlikom što će biti manje drveća, a više sadržaja.

Prema idejnom projektu predstavljenom još početkom prošle godine, među ostalim, nalazit će se sportsko-rekreacijski sadržaji poput različitih igrališta, vježbališta za odrasle i djecu, staze za trčanje, stolova za stolni tenis, zida za penjanje, boćališta i kružne jogging staze.

Predviđena je i piknik zona s roštiljima, prostor za kafić sa sanitarnim čvorom, ali i park za pse. Predviđeno je formiranje infiltracijskog bazena, odnosno kišnog vrta, čime se omogućuje postepena infiltraciju oborinske vode u neposredno tlo, a tako i djelomično rasterećuje sustav gradske kanalizacije. Idejni projekt predviđa i sadnju novog drvoreda, različitog grmlja, ukrasnih trajnica i penjačica tako da zelenila neće nedostajati. Cilj je osigurati primjeren prostor za druženje, opuštanje i rekreaciju.

Za razliku od stadiona koji je potpuno financiran iz gradskog proračuna, a Grad Bjelovar rate kredita otplaćuje još četiri godine, dio novca za novi park osiguran je preko EU fondova.

Sportsko-rekreacijski park radit će se na temelju Studije zelene infrastrukture, a Grad Bjelovar imao ju je među prvima je u Hrvatskoj. Stoga, financijska konstrukcija trebala bi se zatvoriti na način da se milijun eura osigura iz EU fondova, dodatnih milijun eura iz proračuna kapitalnih investicija Grada Bjelovara, a za preostali iznos potrebno je kreditno zaduženje.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!