Covid se ponovno širi. Koga briga.

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Broj zaraženih koronavirusom u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji, baš kao i u ostatku Hrvatske, ponovno je u porastu, no ovoga puta nema mjesta panici i izvanrednim mjerama. Iako su zbog povećanog broja oboljelih u nekim županijama na snazi zabrane posjeta pacijentima u bolnicama, kod nas to nije praksa. Situacija je pod kontrolom, ističe ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Bjelovarsko-bilogorske županije, Vedran Trupac.

„Podatke o broju zaraženih više ne prikuplja Zavod za javno zdravstvo, već tim podacima barataju liječnici opće prakse. Broj zaraženih u našoj županiji, u ovim ljetnim mjesecima, je u blagom porastu. U svibnju smo imali jednog zaraženog, u lipnju dvoje, a do polovice srpnja bilježimo šestoro zaraženih. Što je mali porast, ali to su sve bolesnici s lakšim simptomima. Trenutno se provode samo brzi testovi u laboratoriju, nema potrebe za PCR testovima. Nemamo u planu uvođenje restriktivnih mjera, situacija je pod kontrolom”, objasnio je ravnatelj Trupac. Dodao je i da nakon proglašenja kraja izvanrednog stanja u HZJZ-u više ne vide potrebu za izvještavanjem o broju zaraženih te napomenuo i da je web stranica koronavirus.hr ugašena.

„Praćenje oboljelih od Covida sada je dio standardnih procedura za nadzor zaraznih bolesti. U slučaju pojave simptoma koji upućuju na bolest Covid-19 potrebno se je javiti liječniku opće prakse”, pojasnio je ravnatelj Trupac.

Ravnateljica Opće bolnice „dr. Anđelko Višić” Sanela Grbaš – Bratković ističe da u najvećoj županijskoj zdravstvenoj ustanovi nijedan pacijent zaražen koronaviros nije hospitaliziran, a zbog toga nema potrebe niti za nepopularnim mjerama poput zabrane posjeta.

Koronu je nedavno „pokupio” gradonačelnik Dario Hrebak, i to za vrijeme nedavnog posjeta SAD-u gdje je boravio kao voditelj izaslanstva Hrvatskog sabora u Parlamentarnoj skupštini NATO-a.

„Kad sam sletio u Zagreb, osjećao sam se čudno, ali to sam pripisivao jet-lagu. Sljedećeg dana su me boljela leđa, ali to sam pripisivao klima uređaju. U Washingtonu je bilo 40 stupnjeva celziusa, a u hotelskoj sobi 17, pa sam mislio da sam se zbog toga prehladio. Trećeg dana sam otišao na more u Biograd na Moru, navečer me uhvatio neki kašalj pa sam otišao do ljekarne po sirup. Tamo su mi rekli da uzmem test na koronu jer da hrpa turista ima koronu. Uzeo sam test, vidio da sam pozitivan i onda sam ostao u apartmanu sljedećih jer nisam baš htio hodati okolo. Sve u svemu, trajalo je nekih pet do šest dana”, kazao je Hrebak kojemu je ovo bio drugi put da je dobio koronu.

Bolest koja je ne tako davno na par godina zaustavila čitav svijet, danas ima je spala na status „virozice”.

Iako je i dalje riječ o bolesti koja ima svoje simptome i koja može biti vrlo neugodna, na žalost i kobna, nekadašnje mjere poput nošenja maski, zabrane putovanja, pa i odlaska u trgovine ili samoizolacije danas više nisu obavezne. Ipak, plaši li vas kašalj i šmrcanje ljudi u čijoj se blizini zateknete, nitko vam ne brani da nosite masku ili ne izlazite iz svog doma.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!